Gotland, Sveriges største og mest solrik øy, er en kulinarisk gullgruve. En smaksreise i Gotlands matverden byr på overraskelser og fantastiske gastronomiske opplevelser. I år er det kommet en rekke nye spisesteder på øya og gamle travere har gjenoppstått i ny drakt. Bli med å utforsk hva Sveriges mest solrike plass har å by på!

Grillmat (Foto: Stelor/Visit Sweden Norway)

Den Gotlandske matkulturen er kjent for sine fine råvarer og kunsten å kunne forandre disse til delikate retter og unike matopplevelser. Gotland har gode forutsetninger for å dyrke mange ulike råvarer, det milde mikroklimaet og de mange soltimene i året skaper en lang sesong og gir gode forutsetninger for vekst. I den kalkrike jorden trives mange sorter som er uvanlig andre steder i Sverige, som for eksempel trøffel, asparges, ramsløk og forskjellige typer rotgrønnsaker. Råvarene på Gotland holder høy kvalitet og leveres både til NOMA i København, Nobelmiddagen og kongelige bryllup. Grillet lam, røkt flyndre, safranpannekake og Bourgognetrøffel er alle gotlandske spesialiteter og øya byr på en fascinerende og levende mathistorie.

Trøfler (Foto: Daniel Eriksson)

Dette er noen av årets nyheter på matfronten på Gotland:

Café Breidablikk

Med den vakre botaniske hagen i Visby som nærmeste nabo er Cafè Breidablikk et sted fylt med harmoni, blomster og ro. Fra og med i våres har kaféen fått nye eiere og Ingela og Lars Nisser har tatt over stafettpinnen. Stedet er åpent for frokost, fika, lunsj og utvalgte kvelder arrangeres det grillkvelder.

Adel 33

Robin Ingelse, tidligere kjøkkensjef på Wisby Strand, har åpnet sitt eget sted, Adel 33, i shoppinggaten Adelsgatan. Restauranten henter sin inspirasjon fra Vestindia og tilbyr et inspirerende crossover-konsept med karibisk- og japanskinspirert meny. Restauranten tar sikte på å tilby en kulinarisk helshetsopplevelse med mat, drikke og musikk, her får du tak i eksotiske drinker som kan nytes i uteserveringen på Adelsgata eller i bakgården.

Fra Gotlands spiskammer (Foto: Visit Sweden Norway)

Tuppens Krog

Det berømte spisestedet Gula Hönan åpner en søsterrestaurant i Adelsgatan i Visby kalt Tuppens Krog. I ærverdige lokaler fra 1700-tallet serveres rustikke smaksopplevelser komponert av kjøkkensjefen Marc Enderborg.

Pensionat Warfsholm

Pensionat Warfsholm i Klintehamn drives nå av nye eiere og stedet har gjennomgått en renovering, men samtidig beholdt sin gamle karakter. Restauranten disker opp med smakfull mat fra kullgrillen, som kan nytes ute på verandaen. I løpet av sommeren vil også flere konserter med kjente svenske artister finne sted.

Penstionat Warfsholm (Fotokilde: Penstionat Warfsholm)

Brasserie Lickers

I det sjarmerende gamle fiskeværet i Lickershamn har puben fått seg nye eiere, og Julia Söderbloom har tatt over stedet etter sine foreldre. Etter å ha samlet inspirasjon fra reiser til Asia og erfaring fra restaurantbransjen i Stockholm, har hun blåst nytt liv i Brasserie Lickers. Her serveres det røkte reker fra den lokale fiskebutikken og mat fra hele verden med en Gotlandsk vri.

Les mer om Gotland HER – Les flere saker om Gotland HER og HER

Bordet er dekket Foto: Tuppens Krog

Kommentarer