Köln er med sine over én million innbyggere den fjerde største byen i Tyskland og må på ingen måte gjemme seg bak Berlin, München og Hamburg. Byen ligger ved elven Rhinen og er kjent for både kunst, kultur og lekre regionale delikatesser. Det årlige høydepunktet i byen er karneval, hvor hele byen transformeres til en ukelang fest med flotte kostymer for ikke å glemme den lokale ølen Kölsch.

Karneval – Kölle Alaaf!

Karneval betyr fargerike kostymer, parader i gatene og tallrike morsomme arrangementer. Hvert år i uken før askemandag er det totalt kaos i Köln. Karnevaltiden begynner egentlig den 11.11. klokka 11:11, men høydepunktet er først på nyåret og er i år mellom 28. februar og 6. mars. Etter karneval er det fastetid, så før det skal det drikkes, feires og spises rikelig.

Weiberfastnacht (28.02.2019)

Moroa starter med «Weiberfastnacht» klokka 11:11 den 28.02. Her feirer og danser menneskene i gatene og høydepunktet til arrangementet er «Heumarkt», som er et marked med et fargerikt program med stand-up og lokale band. Det anbefales derimot å være der i god tid før kl. 11:11 dersom man vil sikre seg en plass.

Rosemandagtoget (04.03.2019)

På rosemandag eller karnevalsmandag treffes over én million mennesker for å beundre det berømte rosemandagstoget. Paraden er svært imponerende med store paradevogner som er dekorert med kritikk mot populære og dagsaktuelle temaer innen politikk, sport og finans. Ryttere i uniform, dansegrupper, spellemenn og utkledde mennesker i alle aldrer er det som bringer rosemandagtoget til livet. Hovedattraksjonen for barna er blomstene og søtsakene som blir kastet fra vognene ut til tilskuerne.

De beste arrangementene og barene

For de som ønsker en oversikt over de beste arrangementene og barene så finner man det her.For de som vil feste til langt på natt tilbyr Köln noen helt spesielle utesteder. De mest spesielle festene finner man i sørlige delen av Köln.

Do’s og dont’s på karneval:

Fikk du lyst til å besøke karnevalet i Köln nå?

Dette må du huske på når du drar:

– Spandere Kölsch – skal man bestille øl til seg selv er det forventet at man spanderer en runde på folk i nærheten i samme slengen. Ikke få panikk: en øl koster rundt 20 norske kroner.

– Kostyme er nødvendig – alle, altså virkelig ALLE kler seg ut i anledning karneval, selv på kontoret.

– Ikke stol på telefonen – store folkemengder gjør at telenettet stadig overbelastes og bryter sammen.

– Ikke stol på banen – fordi mange folk er ute i gatene og feirer, blir flere gater periodevis sperret. Det gjør det vanskelig å komme frem med bil og trikk mange steder.

– Cash is king!

Min by, mitt hjerte, min forening – 1. FC Köln

Den viktigste tingen i en Kølners liv, ved siden av karnevalet selvfølgelig, er uten tvil fotballaget 1. FC Köln.

Den tidligere norske midtbanespilleren Ståle Solbakken fikk prøve seg som trener her i 2011. Stemningen på lagets stadion er unik og en stor opplevelse, også for folk som ikke kommer fra Köln.

Les mer om 1. FC Köln HER

Når det er karneval tar laget på seg egne karnevalstrøyer, som er spesielt designet for anledningen. Billetter for gjeldende sesong finnes her.

Köln kan også kultur og kunst

Köln kan mer enn bare karneval: takket være Kölnerdomen kan byen skryte på seg å huse en av verdens største og viktigste katedraler. Dette landemerket har stått på UNESCOs verdensarvliste siden 1996.

Les mer om Kölnerdomen HER og på UNESCOs nettsider HER

Bare noen få meter fra domen ligger Kölnerfilharmonien, som holder flere spennende konserter i februar og mars. Filharmonien har et bredt spekter og byr på alt fra klassiske symfonikonserter til kreative ukuleleorkester. De som foretrekker klassisk sang vil bli fortryllet av Kölns opera. Byens operahus åpnet dørene i 1957 og nyter i dag internasjonal anerkjennelse.

Ønsker man seg litt roligere aktiviteter, kan Kölns museer være gode alternativer. På Museet for brukskunst (MAKK) kan man frem til slutten av mars få med seg en nylig offentliggjort privatsamling av alle platecovere designet av Andy Warhol.

Kulinariske Köln

Kölns spesialitet er definitivt byens egne øl. Kölsch er ikke bare navnet på den regionale dialekten, men også det regionale ølet.

Byen, som ligger helt vest i Tyskland, har en helt unik sjarm, med åpne, direkte og veldig hyggelige innbyggere. Dette gjenspeiles tydelig blant byens kelnere (eller Köbes, som de kalles): de serverer automatisk, uten at man har spurt om det, øl etter øl etter øl, og stopper ikke før gjesten legger ølbrikken over glasset.

Tradisjonelt sett er mat fra Köln ganske mektig, og blir vanligvis servert i såkalte Brauhäusern, eller bryggerhus. For de som ønsker en smak av bryggerkjøkkenet i en litt mer moderne men like god drakt, er et besøk hos Johann-Schäfer Brauhaus sør i byen å anbefale.

Leter man etter flotte restauranter og sprudlende barer, lønner det seg å sjekke ut #visitkoeln und MitVergnügen.

Les flere nyheter om Ferielandet Tyskland HER og HER, samt om Reiselandet Tyskland HER og HER

Nettsidene til turistkontoret i Köln finner du HER – Det tyske turistkontorets nettsider om Köln finner du HER#visitkoeln på Facebook finner du HER

Kommentarer