Med en mengde middelalderslott og en lang rekke underjordiske grotter, er det muligheter for å få en god porsjon med eventyr i ett av EU’s minste medlemsland.

Slottet i Ptuj (bildekilder: slovenia.info/target-tourism.dk)

Høye fjell, fantastisk sykkelterreng, vinmarker og underjordiske huler. Alpelandet Slovenia ligger mellom Østerrike og Italia og byr på mange høydepunkter, og en rekke av de største severdighetene finnes i naturen.

På et areal – som er halvparten så stort som Danmark, kan man i et av EU’s minste medlemsland finne ikke mindre enn 7.000 større og mindre grotter, som er en del av det kalksteinsrike karstlandskapet, som særlig kan finnes i Middelhavsområdet i landets sydvestlige del.

Kocjanske jame regnes for en av verdens mest fascinerende underjordiske huler og er på UNESCO’s liste over særlig bevaringsverdig verdensarv, mens Postojnagrottene er en av de mest besøkte grottene i Europa.

Postojnagrotten (bildekilder: slovenia.info/target-tourism.dk)

Her i de gigantiske underjordiske salene, kan man støte på øyeløse skapninger, farverike geometriske formasjoner og vannveier.

Les mer om Kocjanske jame HER og HER, samt om Postojnagrottene HER

Kulturskatter og verdensarvssteder

Eventyrforfatteren Jules Verne var inspirert av grottene i Slovenia da han skrev Reisen til jordens indre (en science fiction roman fra 1864), og eventyret lever fortsatt på mange plan i landet.

Det er også noe eventyrlig over innsjøen Bled, med den karakteristiske kirken og middelalderborgen som ligger vakkert til og troner over sjøen.

Borgen har mer enn 1.000 år på baken, og den nåværende borgen ble oppført som erstatning for den opprinnelige etter et jordskjelv i 1690.

Les mer om Bled HER

Otocek Castle hotell (bildekilder: slovenia.info/target-tourism.dk)

Et annet spektakulært slott er slottet i Celje, hvis historie strekker seg helt tilbake til første del av 1100-tallet.

Slottet dekker et område på ikke mindre enn 5.500 kvadratmeter, og ligger vakkert til på en bakketopp, hvorfra man kan nyte både utsikten over byen og de omkringliggende alpene.

Les mer om Celje HER

Slovenia´s borger og slott, er av særlig kulturell betydning, men kulturarven er ikke bare til pynt.

Mange slott i alle områder i landet er blitt omgjort til hoteller med en spænnende historie, romantiske hager og gastronomiske opplevelser.

Det gjelder bl.a. Otocek slottet i Dolejnska, renessanse-eiendommen Lamberg Chateau og hotell i fjellrike Gorenjska, samt barokkpalasset Kenda, like ved den gamle gruvebyen Idrija, som er på UNESCO’s verdensarvliste.

Les mer om Dolejnska HER, Gorenjska HER, samt Idrija HER og HER

Gjennem flere århundrer, hentet menn kvikksølv opp fra de underjordiske gruvene, og det var med på å gjøre byen til en av de rikeste i Europa i middelalderen.

Ptuj Festival (bildekilder: slovenia.info/target-tourism.dk)

Plecniks Ljubljana

Selv om mange av datidens arkitekter er anonyme, har arkitekten Joze Plecnik fått stjernestatus i Slovenia, og hans mange byggverk i Ljubljana og nabobyen Prag er innstillt til en plass på UNESCO’s liste over verdenskulturarv.

Med en spesiell fortolkning av sin samtids Art Nouveau, etterlot han seg så mange enestående byggverke at man i dag ofte omtaler Slovenia´s hovedstad som Plecniks Ljubljana.

Les mer om Lubljana HER og HER

Romerne og de historiske festivalene

Året rundt setter ulike festivaler fokus på kultur og kulturarv, og historien vekkes til live rundt omkring i landet.

Verdens eldste vinranker feires i Maribor i den østlige delen av landet, like ved grensen til Østerike og i Ptuj er det et årlig tilbakevendende karneval.

Les mer om verdens eldste vinranker HER og om Maribor HER

Ptuj kan i år markere at det er 1950 år siden byen for første gang ble nevnt av den romerske historikeren Tacitus.

Ptuj´s storhetstid var under de romerske keiserne, da byen Poetovio, som den het på latinsk, var sentrum for både militære og handel.

Litt utenfor sentrum, kan man gjøre det som patrisierne gjorde for flere tusen år siden: slappe av i de naturlig velgjørende termalbadene.

Romerske legionærer og kjøpmenn bragte også med seg mithraskulten, en hellenistisk mysteriereligion til Ptuj, og flere steder kan man se rester av de templene og helligdommene som ble bygget til ære for frelserguden.

I august måned markeres den romerske perioden med en fire dager lang festival.

Les mer om Ptuj HER – Se video om festivalen i Ptuj HER (ekstern lenke)

Les mere om Slovenia HERLes flere nyheter og reisetips om Slovenia HER

Kommentarer