Redningsselskapet oppfordrer hele fritidsbåtflåten til å vise ansvar og i størst mulig grad holde seg på land så lenge situasjonen er som den er.

Redningsselskapet -Oscarsborg småbåthavn - Oslofjorden
Båthavna på Oscarsborg var full av båter i helgen. Nå er alle dratt hjem på oppfordring. (Bildekilde: Redningsselskapet)

Hyttefolket er bedt om å holde seg hjemme, nå er det båtfolket som bør vise det samme ansvaret. Redningsselskapet oppfordrer hele fritidsbåtflåten til å ta ansvar og fokusere på at dette er en felles dugnad. Det betyr å følge myndighetenes oppfordring om å holde seg hjemme så lenge Korona-viruset er ute av kontroll og alle nød- og beredskapsetater har fult fokus på situasjonen.

Hasse Lindmo - Redningsselskapet
Hasse Lindmo i Redningsselskapet oppfordrer alle til å bli hjemme så ikke belastningen på beredskapen går utover det som nå er viktig: Å holde befolkningen frisk. (Bildekilde: Redningsselskapet)

– Vi håper at alle våre båtvenner og støttespillere har forståelse for situasjonen og tar ekstra hensyn i disse tider. Vi trenger redningsskøytene i beredskap inn mot krisen slik den nå er, og ber derfor fritidsbåtfolk om å la båten ligge i fortøyningene. Dette er en helt uvanlig situasjon for oss som alltid mener at båtfolket skal tilbringe mest mulig tid på sjøen. Nå er det tid for å gjøre det som kreves for å trygge velferden for alle, ikke minst de som behøver vår beredskap mest, sier direktør for kommunikasjon og bærekraft, Hasse Lindmo i Redningsselskapet.

Klar melding fra nord

– Folk som er vant med å ferdes på sjøen, og er opptatt av egen og andres sikkerhet, vet hva vi snakker om. Vi er derfor trygge på at båtfolket forstår viktigheten av at alle bidrar slik at våre redningsskøyter kan bruke alle sine ressurser på de som virkelige trenger hjelp. For å sikre at vi har disse ressursene tilgjengelig, ber vi om at de av dere som ikke trenger å være ute i båt, lar båten ligge, sier skipsfører Eirik Johnsen på redningsskøyta Odin som er stasjonert i Havøysund i Finnmark.

Selv om det er vinter i nord er det mange som tar ut båten sin for å fiske eller bruker båtene unødvendig i en tid hvor beredskapen er under hardt press og må prioritere kun det som handler om livreddende oppdrag.

– Vi har mye ambulansekjøring i tillegg til beredskap for fiskeflåten. Ambulansekjøring er ekstra belastende fordi det krever mye av oss som mannskap både når det gjelder smittevern og det vaske ned båten etter slike oppdrag, sier Johnsen.

Redningsselskapet - Eirik Johnsen - Skipsfører - RS Odin
Skipsfører Eirik Johnsen på RS Odin mener de som ikke har noe på havet å gjøre i disse tider, bør holde seg hjemme. (Bildekilde: Redningsselskapet)

Uvanlig mye fritidsbåt ute i sør

– Vi har for sesongen registrert en uvanlig høy aktivitet med fritidsbåter i vårt stasjoneringsområde her i Oslofjorden. Noen har og flyttet ut i båten sin og ligger allerede i uthavn. Vi oppfordrer båtfolk til å tenke seg om en ekstra gang før man drar ut på båttur nå i disse tider. Det tar en hel dag å sanere en redningsskøyte hvis vi må evakuere noen som er syk med covid-19 smitte og under den tiden er vår beredskap nede. Vi håper isteden å se dere alle på sjøen senere i år når smittesituasjonen er under bedre kontroll, sier skipsfører Bertil Spetz på redningsskøyta Bergesen d.y.  

Nå er havna på Oscarsborg stengt, ifølge Spetz.

– Bare siden i går er det nå snart helt tømt for båter her, og rutebåten hit ut tar ikke med vanlige passasjerer, bare de som jobber her. Både hotell og konferansefasilitetene her ute er også stengt. Nå er vi en borg, og forhåpentligvis en koronafri sone, sier Spetz.

Flere relaterte saker finner du HERHER, HER og HER

Kommentarer