Etter over 20 års lang og tro tjeneste har den siste kofferten nå passert gjennom det gamle bagasjeanlegget på Oslo lufthavn. – Vemodig, sier fagleder for bagasje, Per Viggo Andersen.

Per Viggo Andersen - Bagasjeanlegg - Rødmaling - Oslo lufthavn - Gardermoen
Per Viggo Andersen (til venstre), har opplevd både opp- og nedturer siden 1998. Rødmaling i hele bagasjeanlegget er kanskje den historien han vil huske best. (Pressefoto: Avinor Oslo lufthavn)

– Anlegget har vært med oss siden 1998 og har tålt veksten fra flyplassens spede begynnelse og opp til maksnivået som ble oppnådd før vårt andre bagasjeanlegg åpnet i 2017, sier Per Viggo Andersen.

– Når det gamle anlegget nå «takker av» er ironien dessverre slik at trafikken er mindre nå enn da vi startet opp i 1998.
​​

Katter, maling og møbler

Anlegget, med fire kilometer skinnegang og en toppfart på seks meter i sekundet har gått gjennom utallige milepæler i sin levetid. Selv om det minner om en berg-og-dalbane i en fornøyelsespark, er det ikke alltid like fornøyelig å drifte et slikt system.

– 10 liter med rødmaling, katten Bentley, motorsykkelramme, rullatorer, påhengsmotorer, kanoer og kjøkkenstoler har skapt hodebry underveis, men den største utfordringen hadde vi nok i 1998 når flyplassen åpnet dørene, forklarer Per Viggo.

– Vi hadde store oppstartsproblemer og skuffet både passasjerer og flyselskap med de leveransene vi hadde da, sier han.

Totalt sett har likevel anlegget fungert svært godt, og det har vært få driftsforstyrrelser og problemer etter at det ble gjort en stor oppgradering i 2010.

Avinor - Oslo lufthavn - Gardermoen - bagasjeanlegg - Overvåking
Vanderlande overvåker anlegget 24 timer i døgnet.(Pressefoto: Avinor Oslo lufthavn)

​- Alt har en slutt, og til tross for at det er vemodig å skru av anlegget jeg har fulgt gjennom mer enn 20 år, er det på tide. Når vår tekniske leverandør, Vanderlande, sier at det innen få år vil bli vanskelig å opprettholde god nok stabilitet, er det lurt å gi seg mens leken er god, forklarer Per Viggo. 

Sparer store beløp på grunn av koronakrisen

Prosjektet som jobber med å bytte ut bagasjeanlegget har fått en uventet mulighet til å fremskynde arbeidet på grunn av koronakrisen. Med dette kan Avinor spare store kostnader. Totalt er det snakk om en besparelse på rundt 700 MNOK. I tillegg vil lave passasjertall i årene fremover minimere risikoen for driftsforstyrrelser underveis.

– Når vi beslutter å bygge det nye anlegget vil vi kunne montere og teste dette, med liten risiko for operative konsekvenser i byggeperioden. Samtidig vil det gi oss en gevinst i form av store kostnadsbesparelser, sier lufthavndirektør Stine Ramstad Westby.

– Jeg er glad for at vi kan snu oss rundt, og i denne saken, utnytte muligheten som pandemien har gitt oss til noe positivt.

Avinor Oslo Lufthavn - Gardermoen - Bagasjeanlegg 1998 - 2021
Det gamle bagasjeanlegget på Oslo lufthavn har nådd slutten på sin levetid. (Pressefoto: Avinor Oslo lufthavn)

Det gamle bagasjeanlegget skal være ryddet ut i løpet av 2021. Det planlegges en beslutning om byggevedtak for det nye anlegget i første halvdel av 2022.


Fremtidens bagasjeanlegg

Når Avinor nå går inn i fasen med å bygge et nytt og topp moderne bagasjeanlegg er det mange muligheter som byr seg. Prosjektet som jobber med fremtidens bagasjeanlegg har en ambisjon om å ta for seg av nyskapning innenfor robotisering, autonome løsninger og forutsigbare lasteprosesser. Dette vil i sum kunne gi bedre og mer effektive prosesser, både for operatører og kunder.

Oslo lufthavn har som mål at hovedflyplassen fortsatt skal levere bagasjehåndtering i verdensklasse!

Kommentarer