Det blir ingen verdensrekorder med munnbind, men Medeo-banen i Almaty (tidligere Alma Ata) åpner nå igjen for publikum – riktignok med sterkt begrenset kapasitet.

Medeo - Skøytebane - Almaty - Alma Ata - Kasakhstan
Den legendariske Medeobanen ligger i en fjelldal syd-øst for Almaty i Kasakstan (Foto: Depositphotos.com)

Den som er interessert i skøyter, kan ikke ha unngått å merke seg navnet Medeo. Det nesten brasiliansk-klingende navnet stammer fra dalen skøytebanen ligger i – en dal med helt spesielle vindforhold som kunne gi skøyteløperne medvind rundt hele banen. Også høyden over havet, 1.691 meter, og dermed den tynne luften gjorde Medeo-banen til den ideelle rekordbanen for skøyteløpere gjennom flere tiår.

Medeo - Skøytebane - Almaty - Alma Ata - Kasakhstan
Den 21. mars 1976 satte Sten Stensen ny verdensrekord på 10.000 meter med tiden 14:38.08 på Medeo-banen i Almaty (Alma Ata).(Foto: Voxpopuli.kz)

Det er totalt satt 120 verdensrekorder for seniorer på Medeo-banen: 51 for herrer og 69 for damer. Den siste ble satt i 1986. Det siste verdensmesterskapet fant sted i 1988, der amerikanske Eric Flaim sto igjen som vinner av allround-VM.

Etter å ha opplevd forfall etter Sovjetunionens fall, ble skøytebanen igjen restaurert fra 2006 og fremsto i all sin prakt til Bandy-VM 2012. I dag er banen et populært utfartssted for Almatys befolkning.

Medeo - Skøytebane - Almaty - Alma Ata - Kasakhstan
Publikumsskøyting på Medeobanen (Foto: Voxpopuli.kz)

Korona-restriksjoner

Medeo-banen åpner nå igjen for publikum fra og med den 19. november, riktignok med sterke restriksjoner grunnet korona-pandemien.

Mens det vanligvis er plass til hele 4.000 skøyteglade mennesker, vil kapasiteten nå settes til 500. Alle må i tillegg bruke munnbind.

– Skøytebanen vil være åpen syv dager i uken. På ukedagene vil det være tre økter på tre timer. I helgene vil det være fire økter på to timer. Vi har også økt varigheten av pausen til en og en halv time og rengjør lokalene enda grundigere. Billetter kan bare kjøpes online. Vi aksepterer maksimalt 500 personer per økt, med en gjennomsnittlig normalbelastning de siste årene på 4000, sier Nail Nurov som er direktør for Medeobanen.

Skøyter som leies vil i tillegg renses etter én gangs bruk, og alle bevegelse på banen vil gå i én retning.

Medeo - Skøytebane - Almaty - Alma Ata - Kasakhstan
Norge mot Kazakhstan under Bandy-VM i 2012 (Foto: Association of Sport Press of Kazakhstan)

Ser frem til utenlandsk besøk

På 1970-tallet satte tre av de fire norske S-ene – Sten Einar Stensen, Kay Arne Stenshjemmet og Jan Egil Storholt, verdensrekorder på Medeo.

– For meg var alltid Medeo, Almaty, det beste stedet å gå skøyteløp, sa Stensen på utstillingen «Kasakhstan – Norge: Sportsdiplomati» på Holmenkollen Ski Museum i desember i fjor.

Inntil videre er det vanskelig for norske turister å få oppleve det historiske skøyteanlegget og skiløypene i fjellene rundt, men den siste tidens gode nyheter om vaksine kan bety at når neste skøytesesong begynner, vil også nordmenn igjen kunne spenne på seg skøytene på Medeo.

Les mer om Medeobanen HER, HER og HER, samt om Almaty HER og Kasakstan HER

Medeo - Skøytebane - Almaty - Alma Ata - Kasakhstan
Medeobanen ble åpnet som naturisbane den 4. februar 1951 og fikk kunstis vel 20 år senere – den 28. desember 1972 (Foto: Depositphotos.com)

Kommentarer