logo-white

Leuven: Tre aprilhelger med fokus på øl

Bare 15 minutters togtur fra Brüssel og den belgiske EU-hovedstadens flyplass finner du den sjarmerende byen Leuven, som er kjent for sin rike historie og sitt pulserende studentmiljø. Samtidig betraktes Leuven som Belgias bryggerihovedstad – noe som ikke er en liten bedrift i et land hvis ølkultur ble anerkjent som immateriell kulturarv av UNESCO i 2016. Hvert år i siste halvdel av april åpner Leuven alle ølkranene, og i den anledning kan besøkende i løpet av tre sammenhengende helger oppleve hvorfor Leuven er «the place to beer».

Leuven Innovation Beer Festival: 14.-15. april

Leuven Innovation Beer Festival møtes mikrobryggerier fra hele verden. Alle bryggeriene på festivalen har én ting til felles: fokus på innovasjon – uansett om det handler om nye ingredienser, oppskrifter, teknikker, energiformer eller emballasje. Festivalen finner sted i det tidligere bryggeriet De Hoorn, hvor det første Stella-ølet ble brygget for mange år siden. Ifølge festivalens fans er Leuven Innovation Beer Festival noe enhver ølentusiast må få med seg.

Les mer på festivalens nettsider HER

Food & Hops: 21.-22. april

Helg nummer to setter fokus på et nytt konsept i grenselandet mellom øl og gastronomi: Food & Hops er en nytenkende, men hyggelig begivenhet hvor lokale øl-kokker som Kwinten De Paepe og Peter Van Der Staey spiller hovedrollene. I anledning festivalen serverer forskjellige lokale restauranter som for eksempel Arenberg, Taste, Trente, Essenciel, Zuut en spesiell liten rett, hvor matens smaksnyanser passer til en spesielt utvalgt øl.

Hos ostemakerne Elsen og Van Tricht er det i tillegg mulighet for å nyte ost og øl i skjønn forening. Hvis du vil lære mer om ølets verden, avholdes det dessuten flere workshops med temaer som ølsmaking samt sammensetning av øl og henholdsvis ost og sjokolade.

Les mer på festivalens nettsider HER

Zythos Beer Festival: 28.-29. april

Zythos, Belgias nasjonale forening for ølelskere, arrangerer hvert år en ølsmakingsfestival i Leuven. Festivalen er en av Europas største ølsmakingsfestivaler, og her kan man møte mer enn 100 belgiske bryggere og smake 500 forskjellige slags øl. Fans av belgisk øl reiser fra alle verdenshjørner til denne festivalen for å oppleve hvorfor belgierne er kjent som de beste bryggerne i verden.

Les mer på foreningens nettsider HER

Andre ølopplevelser

I tillegg til de årlige ølhelgene er det mange andre muligheter til å utforske den belgiske ølkulturen i Leuven – hele året rundt.

Bryggeribesøk

Ølentusiaster som besøker Leuven, kan oppleve bryggerier i flere størrelser. På det lille bryggeriet Domus arrangeres det jevnlig omvisninger, mens det på AB InBev, verdens største bryggeri og kjent blant annet for Stella Artois, er mulig å dra på besøk hver helg.

Videre ligger det en lang rekke bryggerier omkring Leuven – blant annet Hof Ten Dormaal, hvor familien Janssens brygger øl med egendyrket bygg og humle, og De Vlier, hvor bryggeren eksperimenterer med spesielle gjærkulturer, noe som blant annet har resultert i tre forskjellige aperitiff-øl. Vil man lære mer om ølets verden, finner man på Brewery De Kroon både et historisk bryggeri fra 1897, et nytt bryggeri fra 2003, et øl-laboratorium og en kafe som bruker øl i matlagningen.

Les mer HER

Omvisninger

På en guidet øl-omvisning i Leuven kan man høre om byens (øl-)historie, og underveis avholdes det ølsmaking på lokale puber. Det er også mulighet for å være med på en «City Beer Golf»-tur som kombinerer sightseeing, minigolf og ølsmaking. Hvis du har lyst til å utforske den flotte naturen og de lokale mikrobryggeriene omkring byen, passer det bra å begi seg avsted på sykkel.

Les mer HER

Puber og restauranter

Leuven har et stort utvalg av puber hvor man kan velge mellom hundrevis av øl. Med 2000 belgiske øl har The Capital et av de største utvalgene i verden. Besøkende som er på jakt etter gammeldags hygge, bør besøke Fiere Margriet, mens M-Café – som ligger i M-Museum Leuven – har spesialisert seg på øl fra lokale mikrobryggerier.

I tillegg huser byen flere restauranter hvor kokkene bruker øl i matlagingen eller parer hver rett med en spesielt utvalgt øl. Blant annet har bryggeriet Domus en restaurant i pubstil, mens Zarza serverer franske og belgiske smaksopplevelser med et stort utvalg av lokale mikrobrygg – og Gastrobar Hop er kjent for sitt moderne kjøkken og store utvalg av gueuze- og saison-øl.

Les mer HER, HER, HER og HER – Nettsidene til Leuven finner du HER og til Flanderns turistbyrå HER - Les flere saker om Flandern HER  — Les mer om belgisk øl HER 

Les også: På guidet øl-omvisning i Flandern - Opplev UNESCO-anerkjent belgisk ølkultur i Flandern — En øl-opplevelse utenom det vanlige i Brüssel

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kategorier

Stikkord

Relaterte Innlegg

Kommentarer

Ent innlegg

(kilde: travelmarket.dk)

Dansk Flyprisindex – Uge 16 2024

(fotokilde: goturkiye.com)

Utenfor allfarvei i Tyrkia: Dra på roadtrip langs Antalyakysten

(Foto: ©otoerres)

Reiselivsmagasinet på RadioRiksOslo skjærtorsdag 28. mars 2024

(Foto: William Bout på Unsplash )

Hvordan planlegge ferien med barn med bil? Hva du bør vurdere når du planlegger ruten. Fritid for barn i bilen

(Bildekilde: Amadeus)

Bærekraftig drivstoff – hvilken rolle spiller det for avkarboniseringen av luftfarten?