Den nye ipaden kan bli livsfarlig ved en bråstopp. – Et nettbrett som veier en halv kilo, vil treffe seteryggen med en kraft tilsvarende 30 kilo i 70 kilometer i timen, sier Georg Richvoldsen i Codan Forsikring.

Mange barn får et nytt nettbrett til jul, men det er lett å glemme at det må sikres hvis det skal brukes i bilen. En undersøkelse Norstat utførte for Codan Forsikring i 2019 viste at hele sju av ti nordmenn lot barna sitte med løse gjenstander i bilen.

– Ipaden eller mobiltelefonen kan bidra til at familien får en fredeligere biltur, og gi bedre konsentrasjon hos sjåføren. Foreldre må likevel ikke glemme risikoen ved å la barna sitte med løse gjenstander som dette. Husk å alltid sikre nettbrettet før du kjører, sier Georg Richvoldsen kommunikasjonssjef i Codan Forsikring. 

– Nettbrettholder er en billig forsikring

62 prosent av de spurte i undersøkelsen svarte at de lot barna å sitte med løse gjenstander av og til eller ofte, mens 8 prosent tillot løse gjenstander hele tiden. 30 prosent svarte at de aldri tillot dette.

– En holder til nettbrettet er en veldig billig forsikring når vi tenker på hva konsekvensene kan bli ved en bråbrems, sier Richvoldsen.

Dersom bilen bråstopper i 50 km/t, blir gjenstander minst 30 ganger «tyngre».

– Et nettbrett eller en drikkeflaske som veier en halv kilo, vil treffe seteryggen med en kraft tilsvarende 15 kilo i 50 km/t. Dersom hastigheten økes til 70 km/t vil kraften dobles til 30 kilo, sier Richvoldsen.  

– Gjenstander som du ikke vil ha i hodet fra ti meters høyde, bør du heller ikke ha usikret i bilen, sier Richvoldsen.

Flere relaterte saker finner du HER, HER, HER og HER

Kommentarer