Det lokale nettverket Burren Ecotourism Network i Vest-Irland er nettopp blitt kåret til en av ti vinnere i den nye kategorien «Community» i Lonely Planets Best in Travel 2021. Nettverket blir spesielt fremhevet for sin samfunnsinnsats, som forener turisme og bærekraft.

Unikt planteliv - økolandskap - Burren - Irland
Unikt planteliv i Burrens økolandskap (pressebilde: tourismireland.com/related.dk)

Det anerkjente reiseguideforlaget Lonely Planet har i år lagt tre nye kategorier til sin årlige «Best in Travel»-pris, der de kårer reiseopplevelsene du bør skrive på «bøttelisten» din det kommende året.

I 2021-utgaven, som kom ut den 17. november, er det for første gang tatt med i alt 30 inspirerende turismeprosjekter i kategoriene fellesskap, bærekraft og mangfold. Hensikten er å anerkjenne turismeprosjekter som fokuserer på bærekraft, miljø og lokalsamfunn og har en mer inkluderende tilnærming til turisme.

Poulnabrone Dolmen - Økolandskap - Burren - Irland
Poulnabrone Dolmen (pressebilde: tourismireland.com/related.dk)

Burren Ecotourism Network er blitt fremhevet som det «beste turismeprosjektet» i felleskapskategorien. Nettverket får tittelen for å ha samlet en stor gruppe lokale bedrifter i et felles prosjekt for å forvandle Burren nasjonalpark og Cliffs of Moher Geopark til en global fanebærer for bærekraftig turisme.

Les også: The Gobbins – en dramatisk tursti langs kysten av Nord-Irland 

Samfunnsinnsats som forener turisme og bærekraft

Burren, som ligger langs den ikoniske Wild Atlantic Way, er et av de største kalksteinområdene i Europa og kjent for sitt månelignende landskap og unike planteliv. I forbindelse med den nye prisen fremhever imidlertid Best in Travels eksperter spesielt Burren Ecotourism Networks innsats for samfunnet, som viser hvordan turisme og bærekraft ikke trenger å være gjensidig utelukkende.

Black Head - Økolandskap - Burren - The Wild Atlantic Way - Irland
Black Head i Burren som ligger ved The wild Atlantic Way (pressebilde: tourismireland.com/related.dk)

– Som hjemsted for noen av Europas mest bemerkelsesverdige landskap og en rekke ‘superseverdigheter’ visste turistmyndighetene i County Clare at det ikke ville være nok å bare snakke om ansvarlig turisme og bærekraft. Derfor etablerte de i 2011 Burren Ecotourism Network, som i dag omfatter rundt 70 forskjellige lokale bedrifter som er forpliktet til å fremme regionen gjennom ansvarlig turisme og bærekraft, forklarer Lonely Planets forfattere og fortsetter:

– Råstoffet er der: Det månelignende landskapet i Burren er noe helt spesielt med sine 559 kvadratkilometer med kalksteinlandskap, med en helt spesiell blanding av middelhavsplanter og arktiske planter, tre fjerdedeler av alle ville irske blomsterarter og ikke mindre enn 23 arter av vakre orkideer. Mot sørvest ligger fantastiske 214 meter høye Cliffs of Moher, en dramatisk rekke av mørke sandsteins- og siltsteinshoder som er blitt et kjennetegn for alle besøk i Irland.

Kodeksen for bærekraftig praksis gir anerkjennelse fra EU-kommisjonen

Det å ta hensyn til det spesielle miljøet og sameksistensen med naturen er kjernen i Burren Ecotourism Network. Alle nettverkets bedrifter er registrert hos Burrens og Cliffs of Moher Geoparks kodeks for bærekraftig praksis, en nettbasert plattform som blant annet måler avfallsproduksjon, vannforbruk og energiforbruk, og som fremhever bedrifter som klarer å minimere disse. Denne kodeksen er den eneste av sitt slag i Irland.

Cliffs of Moher - Økolandskap - Irland
Cliffs of Moher (pressebilde: tourismireland.com/related.dk)

Som et resultat av nettverkets innsats har tre reisemål i County Clare – Loop Head, Burren Food Trail og Monastery Scattery Island – fått statusen European Destination of Excellence (et initiativ opprettet av EU-kommisjonen) for sin innsats for bærekraftig turisme.

Les også: Geocaching: Moderne skattejakt i Irland

Ny video feirer anerkjennelsen

Burren og Cliffs of Moher Geopark ser frem til å ønske turgåere, geologer, botanikere, kreative mennesker, matglade, arkeologer og andre reisende velkommen så snart det er mulig å reise igjen.

I mellomtiden kan du glede deg over denne videoen som er laget for å feire anerkjennelsen fra Lonely Planet. Videoen viser at man på vestkysten av Irland kan kombinere alt fra kystopplevelser til kultur og familieopplevelser med bærekraft og lav miljøpåvirkning.

Flere saker om Irland finner du HER

Kommentarer