Dersom du planlegger å ta turen innom Hongkong i nærmeste fremtid, bør du også få med deg et besøk i øystaten Macao. Foruten fascinerende kultur og arkitektur byr den asiatiske underholdningsmetropolen, som i 400 år var under portugisisk administrasjon, på 19 Michelin-restauranter og 12 Michelin-anbefalte gatekjøkken. Macao er dermed et gastronomisk mekka som kombinerer kinesisk og asiatisk matkultur med den portugisiske. Både byens gastronomi og historiske sentrum er tatt med på UNESCOs verdensarvliste.

På kjøkkenet (Bildekilder: MGTO/Related.dk)

Hvis du i nærmeste fremtid har planer om å dra på storbyferie i Hongkong – eller ta turen innom i forbindelse med en forretningsreise eller som mellomlanding på vei mot en annen destinasjon – bør du ikke gå glipp av en dag eller to i øystaten Macao, som ligger vest for Hongkong.

Mat fra hele verden

Macao er spesielt interessant for alle som er glad i mat. Her finner du – på et areal som bare dekker en tiendedel av Trondheim – ikke mindre enn 19 Michelin-restauranter og 12 Michelin-anbefalte gatekjøkken som serverer mat med inspirasjon fra både Asia og Portugal. Faktisk ble Macao i slutten av 2017 tatt opp på UNESCOs liste over «Creative Cities Newtork» (UCCN) – nettopp på grunn av gastronomien.

Bordet er dekket (Bildekilder: MGTO/Related.dk)

Matkulturen i den asiatiske underholdningsmetropolen bærer tydelig preg av Macaos unike historie: I det 16. og 17. århundre etablerte portugiserne som på daværende tidspunkt bodde i Macao, nemlig en sjøfartsrute mot øst. Via den ruten brakte afrikanske og indiske kjøpmenn atskillige eksotiske krydder og matkulturer til Macao.

I tillegg ble mange portugisere gift med lokale kinesere i Macao. På den måten smeltet forskjellige eksotiske ingredienser som karri, kokosmelk, nellik og kanel – og kinesiske tilberedningsmetoder – over tid sammen med den tradisjonelle portugisiske matkulturen. En av de mest populære macanske rettene i dag er afrikansk kylling og macanske chilireker.

Blant Macaos Michelin-restauranter finner du den 3-stjerners The Eight, som kombinerer kantonesisk og huiyang-kokekunst, til populære steder med 1 stjerne som Shinji by Kanesaka, som serverer fantastisk sushi, og The Kitchen, som har spesialisert seg på flammegrillet kjøtt.

Les mere på Michelinguidens egne nettsider HER

Har du bruk for en matbit på farten, er Macao også kjent for sine bakerier, som serverer spesialiteter som mandel-småkaker, vårruller, peanøtt- og sesamgodterier samt eggeterter (portugisiske Pastéis de Nata).

Det er vanskelig å velge feil bakeri, men det mest ikoniske må være Lord Stow’s Bakery, som ble åpnet av engelskmannen Andrew Stow i området Coloane i 1989 og i dag har flere utsalg rundt omkring i Macao. Av øvrige populære gatekjøkken kan vi blant annet nevne Lei Ka Choi, som serverer tradisjonelle kantonesiske retter i leirskåler, og Ving Kei, som har spesialisert seg på mat med tofu – inkludert tofu-øl og -desserter.

Les også: Macao satser på det nordiske markedet (november 2018)

På markedet (Bildekilder: MGTO/Related.dk)

UNESCO-bydel og underholdning

For kultur- og historieinteresserte byr Macao også på en unik blanding av europeisk og asiatisk kultur og arkitektur, hvor innflytelsen fra både Kina og Portugal er tydelig.

Faktisk er Macaos historiske sentrum – hvor du finner alt fra templer og kirker til et bibliotek og hyggelige torg – på UNESCOs verdensarvliste. Byen har også en lang rekke show og forestillinger å velge mellom, og shoppemulighetene er mange.

Hvordan reise til Macao ?

SAS flyr direkte fra København til Hongkong fem ganger i uken. Turen tar 10 timer og 20 minutter. Fra Hong Kong International Airport kan du reise direkte til Macao – uten først å skulle gjennom Hongkongs immigrasjon.

Fra Hongkong kan du reise med ferge til Macao – en tur som tar en times tid – eller kjøre via verdens lengste havbro, som er 55 km lang og forbinder Hongkong, Macao og byen Zhuhai. Broen ble innviet 23. oktober 2018.

Du kan lese mer om Macao sin matkultur HER og om byens historie HER 

Lokale spesialiteter (Bildekilder: MGTO/Related.dk)

Kommentarer