Mandag den 16. november arrangerer VISITFLANDERS, turistrådet for Flandern i Nord-Belgia, den største globale virtuelle matkonferansen hittil, «EATING THE GAP» – som er mye mer enn «enda et Zoom-arrangement». Her møtes internasjonalt anerkjente kokker, forskere og startups fra hele verden med mateksperter og matelskere. Hensikten er å diskutere hvordan man kan bli kvitt matsvinn, både hjemme på eget kjøkken og globalt.

Banner - Eating the Gap - Matsinn - virtuell konferanse - mandag 16. november 2020
Eating the Gap blir den største globale virtuelle matkonferansen til nå (banner: eatingthegap.com)

Matproduksjon utgjør 25 prosent av det globale CO2-utslippet. Og selv om en tredjedel av maten vi produserer, går i søppelet, legger 820 millioner mennesker seg sultne hver dag. Samtidig får ikke to milliarder mennesker de nødvendige næringsstoffene, og 650 millioner mennesker er overvektige.

Utfordringene i vårt matsystem anslås å koste 12 milliarder dollar årlig i skjulte kostnader globalt, og forventes å vokse til 16 milliarder dollar, noe som tilsvarer Kinas BNP.

Derfor må det finnes en løsning som tar hensyn til både bøndene, planeten og folket. Eksperter er enige om at det å bytte til et mer plantebasert kosthold er en viktig faktor i å redusere den negative effekten av matproduksjon på klimaet og forbedre folkehelsen. Og her spiller verdens kokker og aktører i matindustrien en sentral rolle i å informere og inspirere folk til å velge en sunnere og mer bærekraftig livsstil.

Det er akkurat det EATING THE GAP handler om. Den virtuelle matkonferansen, som holdes 16. november, vil kretse rundt tre temaer: Plantebasert revolusjon, sunnere måltider og «kjøkkenet 4.0».

Plantebasert revolusjon handler om hvordan planter vil spille en sentral rolle i det daglige kostholdet i fremtiden. Hvordan lager kokker over hele verden mat fra lokale og sesongbaserte råvarer? Hvordan kan næringsmiddelindustrien fremme valg og tilgjengelighet av råvarer?

Sunnere måltider fokuserer på hvordan et sunt og tilpasset kosthold kan gi kroppen og hjernen det nødvendige drivstoffet for å sikre et godt liv. Hvordan kan ny kunnskap om gjæring og tarmflora påvirke smak og helse? Hvordan kan man lage allergivennlig mat uten at det går på bekostning av smak eller opplevelse?

Kjøkkenet 4.0 tar for seg hvordan man kan dyrke og lage mat hvor som helst – på kjøkkenet, på taket og til og med i verdensrommet. Hvordan smaker cellebasert kjøtt? Hvilke strategier og teknologier er de neste innen «food tech»? Hvordan kan smaken på matalternativer forbedres ytterligere?

Internasjonale toppkokker på programmet

Alle øktene varer i 20 minutter. I hver økt vil en belgisk kokk snakke med kokker og eksperter fra hele verden, mens grafer, figurer og videoer forteller mer om vitenskapen og detaljene bak. Hver økt avsluttes med en presentasjon av en rett tilberedt på scenen av en av de deltagende belgiske kokkene.

Av de globale kokkene kan vi nevne Heston Blumenthal (The Fat Duck***, Storbritannia), Joan Roca (El Celler de Can Roca***, Spania), Andoni Luis Aduriz (Mugaritz**, Spania), Ana Ros (Hisa Franko**, Slovenia).

I tillegg er også flere av Belgias beste kokker involvert, slik som Michaël Vrijmoed, (Vrijmoed **, Gent), Nicolas Decloedt (hummus x hortense, Brussel) og Filip Claeys (De Jonkman **, Brugge).

Ikke bare et Zoom-arrangement

EATING THE GAP er ikke bare nok et Zoom-arrangement. Med førsteklasses kamerateknologi og støtte fra det anerkjente filmstudioet AED Studios er ambisjonen å skape den mest interaktive og engasjerende virtuelle begivenheten i matverdenen noensinne. De belgiske kokkene vil være fysisk i studio, mens internasjonale kokker og alle andre foredragsholdere vil delta virtuelt.

Praktisk informasjon

Eating the Gap finner sted 16. november kl. 11-20. Arrangementet arrangeres av VISITFLANDERS i samarbeid med food tech-selskapet Foodpairing® og EIT Food, som er Europas ledende initiativ innen matinnovasjon. Alle øktene vil være på engelsk.

HER kan du lese mer om og melde deg gratis på Eating the Gap

Kommentarer