Maaemo i Oslo og Geranium i København blir de første restaurantene i Norden som får tre stjerner i Michelinguiden og de blir dermed del av en eksklusiv klubb med bare 116 restauranter verden over. – Årets nordiske guide er ekstra spennende ettersom vi både har fått to nye trestjernersrestauranter og utvider rekkevidden for vår guide, som nå ikke bare dekker storbyene men også hele landet. Vi har håndplukket de aller beste restaurantene og hotellene fra hele Danmark, Finland, Sverige og Norge til våre lesere — hvilket har resultert i rekord i antall nye stjerner for 2016, sier Rebecca Burr, sjefredaktør for Michelin Nordic Guide.

2016 utgaven av Michelinguiden "Nordic" (michelin.no)

2016 utgaven av Michelinguiden “Nordic” (michelin.no)

Michelinguidens utvidede dekning betyr at Fäviken Magasinet blir inkludert i guiden for første gang. Denne restauranten, som ligger i Järpen, kommer nå inn i guiden med to stjerner.

– Fäviken Magasinet byr på en unik matopplevelse i et idyllisk miljø på et avsidesliggende sted. Matlagingen er svært trygg og har et tydelig utspring i sine omgivelser, sier Rebecca Burr.

Sammen med sin nye tostjernersrestaurant imponerer Sverige med ytterligere fem nye enstjernesrestauranter: Sushi Sho som serverer fantastisk sushi i Stockholm. De delikate, kunstneriske rettene fra Borgholm på Ó¦land og det raffinerte kjøkkenet i 25. etasje av Upper House i Gøteborg. Enstjernes matlaging kommer også fra Daniel Berlin og hans familieeide restaurant i Tranås. Sist men ikke minst får PM & Vänner i Växjö, med sine sofistikerte retter basert på “skog, sjø og eng”, også en stjerne.

Les også: Äntligen tre-stjärniga restauranger i Norden

Danmark utvider sitt antall stjerner med fire nye enstjernesrestauranter i tillegg til at Geranium nå får sin tredje stjerne. Kadeau tilbyr originale retter på en avsidesliggende restaurant ved stranden på Bornholm. Frederiksminde serverer kreative retter på et hotell med samme navn i Praesto, mens Henne Kirkeby Kro’s menyer hedrer det nærliggende landbruket gjennom bruk av produkter produsert i deres kjøkkenhage. En Michelin-stjerne kommer også tilbake til Kong Hans Kælder som serverer klassisk fransk mat i hjertet av København.

I Norge får Kontrast (Oslo) og RE-NAA (Stavanger) en stjerne hver sammen med nyheten om at Maaemo får en tredje stjerne.

Nye Bib Gourmand deles ut til Smalhans (Oslo), Nook (Stockholm) og Somm (Gøteborg).

– Bib Gourmand-utmerkelsen viser våre lesere hvor man kan finne restauranter som tilbyr vellagd mat til en rimelig pris. Vi er veldig glade for at det nå finnes totalt 30 “Bibs” i den nordiske guiden, avslutter Rebecca Burr.

Michelin Nordic Guide 2016 kan, for mobilabonnenter i Norden, lastes ned til iPhone og Android-telefoner og innholdet i appen vil oppdateres kort tid etter lanseringen. Michelin Nordic Guide 2016 er også tilgjengelig hos utvalgte bokhandlere fra fredag 26. februar 2016.

Kommentarer