Det faktum at kjøkkenets vei til Europa gikk via byrepublikken Venezia er godt dokumentert. På 1200-tallet, da Marco Polo kom tilbake fra Kina, strakte Venezia seg langs hele Adriaterhavskysten helt ned til Ragusa, dagens Dubrovnik. Denne kyststrekningen er i dag Kroatias mest stjernespekkede område ifølge Guide Michelin.

Kjøkken - - Restaurant 360 - Dubrovnik - Kroatia - Michelin
Chef Marijo Curić i aksjon på kjøkkenet til Restaurant 360 i Dubrovnik (Foto: Restaurant 360 Dubrovnik)

Tre nye stjerner gir 10 totalt

I 2021 har Kroatia fått tre nye stjernerestauranter og kan nå smykke seg med totalt 10 stjerner i Michelin-guiden. Restaurant Agli Amici ligger i Rovinj, Istria, og ligger i et førsteklasses hotell på halvøyas største turiststed. I Istria kommer råvarene ikke bare fra fiskebåtene på havet, men også fra gårdene lenger inne på halvøya. Det er flere likheter med Venezia. Også i Rovinj ligger den store piazzaen ved vannet og minner om Marcusplassen. I tillegg har over 10 % av innbyggerne italiensk som morsmål. Rovinj er også et godt utgangspunkt for utflukter i Istria. Mot sør ligger Pula med det store, godt bevarte romerske amfiteateret, det største etter Colosseum i Roma.

Det andre er Nebo i Rijeka og ligger øverst på Hilton Costabella-hotellet. Herfra har du utsikt over både byen som en gang var dobbeltmonarkiet til den østerriksk-ungarske havne- og krigsbyen, og over kurbyen Opatija som var badebyen til Habsburgerne. Rijeka er Kroatias tredje største by med 129 000 innbyggere. Habsburgerne var herrer her fra 1600-tallet til18 00-tallet, og Italia forlot ikke Rijeka før etter slutten av andre verdenskrig. Rijeka har fortsatt å være landets største havneby, men også et senter for kultur, utdanning og økonomi. Med Nebo har Rijeka / Opatija fått sin andre stjernerestaurant.

Den tredje var Alfred Keller som ligger på sørsiden av Losinj, en av de største øyene i Kvarnerbukten. Den største byen på Losinj er Mali Losinj, «Lille Losinj», men som turiststed er den både stor og har flyplass, noe som er uvanlig i øyverdenen. Øyas hovedattraksjon er Marinesenteret, som blant annet har til oppgave å bevare delfiner og skilpadder i Adriaterhavet. Navnet Alfred Keller høres tysk ut, det samme gjør navnet på kokken, Christian Kuchler, men inspirasjonen kommer fra både sentraleuropeisk og fransk mat med de lokale råvarene som base. Alfred Keller ligger i Boutique Hotel Alhambra.

I Michelins fotspor gjennom Kroatia

Restaurant 360 ° ligger i Dubrovnik, som er et av Europas ledende turistmål og fortjener sitt kallenavn “Pearl of the Adriatic”. Byen ble grunnlagt på 600-tallet og ble senere under navnet Ragusa den nest viktigste byen i byrepublikken Venezia. Den nesten to kilometer lange bymuren som omgir mylderet av smug og torg er opptil 6 meter tykk og har 15 forsvarstårn. Hvis du vil se byen fra 400 meters høyde, tar du taubanen opp til fjellet Srd. Sammen med det nye distriktet er Dubrovnik Dalmatias den nest største byen etter Split, noe som gjenspeiles i både underholdning og kulturtilbud.

LD Terrace Restaurant ligger i byen Korčula på øya med samme navn, og er et livlig turiststed. Hovedattraksjonen er huset der Marco Polo ble født. Dette er imidlertid omstridt, andre kilder sier at han ble født i Venezia. Uansett er det ubestridt at familien stammer fra Korcula. Byen ligger på en halvøy og er omgitt av en ringmur, og likheten med Dubrovnik er slående i et mindre format.

Restaurant Pelegrini i Šibenik, ligger på fastlandet i den sentrale delen av Dalmatia. Byen er hovedsakelig et turiststed, men har også et skipsverft. Sibenik ble grunnlagt på 900 -tallet og ble senere et av Venezias viktigste høyborg. St. Nikolas-festningen i Sibeniks havneinnløp vitner om dette og står på UNESCOs verdensarvliste. I nærheten av Sibenik er det også de bemerkelsesverdige Krka-fossene med sin nasjonalpark. 

Boškinac Restaurant, Zrce er navnet på en av de mest kjente strendene på Adriaterhavskysten. Omdømmet som en feststrand i klassen med de beste i Florida gjør at tusenvis av unge mennesker fra hele Europa samles her. Novalja, som byen kalles, ligger på øya Pag, som mot slutten av første verdenskrig tilhørte Østerrike. Før turismen kom hit var Pag kjent for å utvinne salt fra det rene havet. 

Draga di Lovrana i Lovran, ligger ved det som kalles “Kvarner-elven” og er egentlig bare en forstad til den kjente Opatija, kurbyen hvor den østerrikske keiseren holdt hoff om vintrene. Senere kom andre monarker hit, Oscar den andre av Sverige var en av dem. Lovran er dermed nær alt som gjorde Opatija til spametropolen fra slutten av 1800-tallet: kasinoet, spaparken, promenaden, de overdådige spahotellene, seilregattaer og festivaler. 

Noel i Zagreb, allerede i den jugoslaviske tiden, var kjent som en viktig restaurantby. Da var det 700 restauranter i byen. I dag har tallet mangedoblet seg. På den tiden var sentraleuropeisk mat også dominerende. Dagens 800 000 innbyggere og og flere besøkende kan glede seg over et enda større utvalg på bordet. Innflytelsen fra Venezia i byene ved Adriaterhavskysten matches her av dominansen til Habsburgerne. Kroatia var et av kronlandene i Østerrike-Ungarn og Zagreb bærer fortsatt kallenavnet “Bec u malom” – “Wien i det små”. 

Guide Michelin 2021 inneholder også 13 kroatiske restauranter i kategorien Bib Gourmand 

Flere relaterte nyheter og artikler finner du HER og HER

Kroatia - Innreiseregler - Pandemi - gjenåpning 2021
(kilde: croatia.hr)

Kommentarer