Blomster i håret, flagrende kjoler og dekkede langbord — gjør deg klar for sommerens deiligste hagefest når svenskenes “egentlige” nasjonaldag skal feires. Her er tipsene som gir deg en ekte, svensk midsommarafton.

Midtsommerfeiring i Tällberg (Foto: Emma Erkers)

Midtsommerfeiring i Tällberg (Foto: Emma Erkers)

Det er i grunnen oppskriften på den perfekte sommerfesten. Du samler familie og gode venner, dekker et langbord med god sommermat og pynter både bordet og deg selv med vakre blomster. Svenskene har virkelig skjønt dette med fest! For der vi nordmenn sitter med skjegget i postkassen de årene St. Hans-feiringen faller på en helt vanlig ukedag og vi må på jobben dagen etter, har svenskene en mer festvennlig tilnærming og feirer konsekvent på en fredag. I år er det klart for fest fredag 24.juni, så det er bare å hente frem sommerkjolen og ta en tur ut i blomsterengen for å lage en krans.

Les også: Dette heter de 18 svenske snaps-skålene

Lyse kjoler og blomster i håret

Det er ingen streng kleskode for midtsommer-festen, men de aller fleste pynter seg når de skal feire lyset, kjærligheten og sommeren på årets lengste dag. I noen områder av Sverige er det vanlig å pynte seg med folkedrakt på midsommarafton, som for eksempel i Dalarna, men man trenger ikke finne frem bunaden her i Norge. Louise Winberg i Visit Sweden får ofte spørsmål om hva man skal ha på seg for å feire midtsommer på svensk vis. Hun mener at lyse, fine sommerklær gjør susen.

— En pen sommerkjole eller et skjørt som svinger når du danser, er helt topp. Gutta trenger ikke å ha på seg en stiv dress, men en avslappet blazer til en pen bukse er jo alltid en vinner. Og skal du danse hele natten, kan det være en god idé å velge sko som tåler å tråkke rundt på plenen uten å ødelegge verken anklene eller gressplenen, sier hun.

Håret skal pyntes med blomster, for her skal sommeren virkelig feires. Finner du ikke nok ville blomster til å få bundet deg en krans, kan du isteden kjøpe blomster. Mange kleskjeder selger også ferdige “juksekranser”, sjekk for eksempel svenske H&M eller Gina Tricot. Har du blomster, men trenger hjelp til å binde kransen? På YouTube finner du mange videoer som viser deg hvordan, trinn for trinn.

Les også: Visste du at ?

Svensk “midtsommerflicka” (foto: Imagebanksweden.se/LenaGranefelt)

Sommer og sild

Skal du gjøre sommerfesten helt svensk, skal du by gjestene dine på et ekte sildebord. Silden serveres sammen med nypoteter, gressløk og rømme og er for mange svensker ett av høydepunktene ved feiringen. Jordbær og bløtkake er også selvskrevne på menyen. Skal du fornorske sommermenyen, kan du fyre opp grillen, så lenge du fortsatt byr gjestene dine på øl og snaps. Snaps er nemlig nærmest påbudt på midsommarafton, og hver av de 18 “offisielle” skålene har sitt navn. Det sies at hvis du fortsatt holder koken etter de atten snapseglassene, er du en virkelig dreven midsommar-gjest…

Lyden av sommerfest

Svenskene kan musikk. Hvem har ikke ligget i gresset en varm solskinnsdag med Evert Taube på øret, eller sunget seg hes til Gyllene Tider en sen sommernatt? For ikke å snakke om Veronica Maggios kattemyke vokal som setter tonen for enhver vellykket fest. Skal du arrangere en ekte, svensk midsommarafton må alle disse med på spillelisten, gjerne sammen med gamle godbiter fra LillBabs, ABBA, Carola og The Cardigans. Lag en spilleliste med bare svensk musikk og la lyden av söta bror sette tonen for sommerfesten.

 

 

Kommentarer