Mer enn hver fjerde nordmann planlegger å tilbringe ferien på sjøen grunnet koronaviruset. Aktører på båtfeltet ruster opp og ber folk gjøre det samme.

Småbåt - båthavn - sommer - Norge
Hver fjerde nordmann planlegger ferie ved sjøen i 2020, viser undersøkelse (Bildekilde: Avogtil.no)

De som vanligvis reiser til Gran Canaria eller drar på middelhavscruise må i år finne sine sydenparadis langs norskekysten. I en undersøkelse gjennomført av Respons Analyse på vegne av alkovettorganisasjonen Av-og-til, kommer det frem at mer enn hver fjerde nordmann planlegger å tilbringe ferien på sjøen i år på grunn av koronaviruset.

– Vi tror det blir en rekordsommer på sjøen. Redningsskøytene våre er til stede langs hele kysten, på Mjøsa og på Femunden for å bistå når noen trenger hjelp. Husk at det er mye bedre med en telefon for mye til oss, enn at båtbrukeren kommer i skikkelig trøbbel. Tenk sikkerhet og skaff deg kompetanse – det gir både en trygg opplevelse og båtglede, sier Tanja Krangnes, seksjonsleder fagområdet drukning i Redningsselskapet.

Politipatruljer skjerper båtfolket

Politiet erfarer at politipatruljer på sjøen forebygger ulykker, og vil derfor prioritere tilstedeværelse på sjøen der de kan.

– Sommer og båtliv hører sammen for mange, men innebærer også risiko. Vi er opptatt av at folk ikke kjører for fort, at de bruker redningsvest og er edru når de fører båt, sier seksjonsleder i Politidirektoratet Lars Lyckander Aune.

– Vi opplever at det har en god effekt på båtfolk at politiet er ute med båtpatruljer, og vi får stort sett positive tilbakemeldinger. Vi skal gjøre vårt for å unngå at 2020 blir en stor ulykkessommer for ferierende nordmenn, tilføyer Aune.

Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i alkovettorganisasjonene Av-og-til er glad for at aktørene på feltet forbereder seg på en aktiv båtsommer.

– For å unngå at båtsommeren 2020 også blir en rekordsommer for ulykker er det viktig at både myndigheter, frivillige organisasjoner og folk flest prioriterer båtsikkerhet høyt i sommer. En viktig del av det er at de som skal føre båt i sommer kutter alkoholen. Alkohol gjør deg til en dårligere båtfører, og øker risikoen for ulykker, sier Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i Av-og-til.

Randi Hagen Eriksrud - Generalsekretær - Av-og-til
Randi Hagen Eriksrud (Bildekilde: Avogtil.no)

Klar for sjøens har fem råd til en trygg båttur

  1. Bruk redningsvest eller flyteplagg, dødmannsknapp, kart og annet sikkerhetsutstyr.
  2. Bli enig om hvem som skal føre båten og dermed skal holde seg edru – også til hjemturen.
  3. Husk at uforutsette ting skjer på sjøen. Med promille takler du det dårligere.
  4. Meld fra til politiet om uvettig kjøring eller mistanke om promillekjøring. Ring 02800.
  5. Lær deg sjøvettreglene.

Statistikk:

Er koronasituasjonen årsaken til at du kommer til å tilbringe hele eller deler av sommeren i båt?
Kjønn
TotalMannKvinne
Antall intervju1126250
Ja, helt2 %3 %1 %
Ja, delvis25 %19 %34 %
Nei, ikke i det hele tatt73 %78 %64 %

* Undersøkelsen er gjennomført av Respons Analyse på oppdrag fra Av-og-til og består av 1011 intervju med respondenter i alderen 18 til 87. Dataene ble samlet inn mai 2020.

Flere relaterte saker finner du HER, HER og HER

Kommentarer