Lørdag 27. oktober kan Trysil garantere 6,5 kilometer med langrennsspor i høy kvalitet. Til tross for rekordvarm sommer har den lagrede snøen klart seg bedre enn forventet.

Det er fjerde året på rad at Trysil tilbyr en garantert tidlig start på langrennssesongen. Satsingen på treningssegmentet har gitt de ønskede resultatene, og fyller senger i en periode hvor det historiske sett har vært lite gjester i Trysil.

– Trening på kunstsnø er blitt et svært populært tilbud. I perioden vi tilrettelegger med «tidligsnø» fra 26. oktober til 16. desember, har vi hatt en vekst i antall treningsdager på 34 prosent de tre siste årene, forteller Johan Swärd, daglig leder i Trysilfjell Utmarkslag.

– Langrennsarenaen er i ferd med å bli fullbooket på noen tidspunkter. I fjor ble det booket totalt 14.650 treningsdager på arenaen i tidligsnøperioden. I år er det allerede forhåndsbooket over 10.000 treningsdager.

Forberedelsene til årets langrennssesong er i gang. Lastebiler har kjørte ut lass på lass med kunstsnø, og tråkkemaskiner er i gang med å preparere løypene på Trysil-Knut Arena som offisielt åpner lørdag morgen klokka 08.00. (Foto: Fredrik Otterstad/Trysil)

Mer snø enn forventet

I år har lagring av snø vært svært vellykket. Aldri før har det blitt kjørt ut så mye lagret snø i og rundt langrenns- og skiskytterarenaen som i år.

– Vi er fornøyde med at vi sitter igjen med hele 24.700 kubikkmeter med snø fra de 35.000 kubikkmeterne vi pakket inn i vinter. Snøen har holdt seg så bra delvis på grunn av permafrosten som vi har klart å opparbeide på snølagringsplassen vår. Den gjør at snøen holder seg bedre nå enn de første årene vi lagret snø. Vi har også erfart at en varm og tørr sommer er bedre enn en våt en, forteller Swärd.

Høy kvalitet

Mye snø og bedre underlag gjør at tidligsnøproduktet i Trysil når nye høyder. Det blir både lengre langrennsløyper og et helt nytt langrennsspor i år som gir mer variasjon i treningen.

– Vi har mange store treningsgrupper og landslag som kommer tilbake hvert år. I tillegg ser vi at stadig flere får øyene opp for Trysil som treningssted på snø. De setter pris på kvaliteten på løypene, variasjonen i terrenget og bomuligheter rett ved langrennsarenaen, sier Swärd.

– I tillegg så legger vi til rette for skilek og aktiviteter på langrennsarenaen vår, i håp om å bidra med å rekruttere flere til langrennssporten. Det setter særlig langrennsklubbene som kommer hit pris på.

Slik så det ut like før åpningen av langrennssesongen i fjor. I år blir langrennsløypene lengre og av bedre kvalitet. (Foto: Fredrik Otterstad/Trysil)

Fra sykkel til langrenn

Trysil har akkurat avsluttet en veldig god sykkelsesong. Destinasjonen har ingen stille perioder lenger. Sommersesongen går rett over i vintersesongen, noe som lagret snø gir muligheter for.

– Når sykkelen pakkes bort i midten av oktober, graver vi fram snøen igjen for å lage 6,5 kilometer langrennsspor. Og når kuldegradene kommer så produseres det snø igjen for å sikre en så tidlig start på alpinsesongen som mulig. Det er ingen tvil om at vi har klart å skape en helårsdestinasjon, sier Gudrun Sanaker Lohne, daglig leder i Destinasjon Trysil.

Flere saker om Trysil finner du HER 

Les også: Trysil er verdens fremste skibygd (november 2017) - Trener i Trysil for å bli kinesisk OL-stjerne (august 2018) 

– Vi har mange store treningsgrupper og landslag som kommer tilbake hvert år. I tillegg ser vi at stadig flere får øyene opp for Trysil som treningssted på snø, sier Johan Swärd, daglig leder i Trysilfjell Utmarkslag. (Foto: Fredrik Otterstad/Trysil)

Kommentarer