Bilorganisasjonen NAF er glad for regjeringens framforhandlede bompengeløsning. – Avtalen reduserer egenbetalinger for både bilister og kollektivreisende. Dette er et stort skritt i riktig retning for trafikantene, og i tråd med det NAF har kjempet for, sier Camilla Ryste, kommunikasjonssjef i NAF.

NAF -Norges Automobilforbund mener regjeringens bompengeløsning er et stort steg i riktig retning (bildekilde: naf.no)

– Regjeringen innrømmer med dette at nivået på bompenger har gått for langt. Det er derfor positivt at de finner friske penger til en løsning som NAF har etterlyst. Reduserte bompenger i byene og flere veiprosjekter i distriktene, samtidig som byvekstavtalene reforhandles med økt statlig finansiering er et stort skritt i riktig retning, sier Ryste. 

Les også: Lav politikertillit i ny NAF-undersøkelse (juli 2019)

– Det er flere positive elementer i avtalen. Kollektivprisene går ned, økt satsing på rassikring og videreføring av belønningsmidler til Drammen, Fredriksstad, Skien, Tromsø og Kristiansand, sier Ryste.  

Ikke kvitt bompenger 

NAF minner likevel om at bompenger langt fra er borte med regjeringens avtale. 

– Dette fjerner på ingen måte bompengene. Det er planer om å kreve inn flere hundre milliarder i bompenger de neste 20 årene. Bompengebråket i valgkampen bør være en påminnelse til politikerne om at det går en grense for hvor stor belastning bilistene er villige til å ta. Det er på høy tid med en bred debatt om hva som kan erstatte bompengene, sier Ryste.  

Les også: NAF: — Bompenger rammer de med de laveste inntektene hardt (mars 2019)

Hun minner også om at det finnes en uløst nøtt i avtalen. Nemlig reduserte bompenger inn i byene samtidig som kravet om nullvekst i biltrafikken består.  

– Dette kan raskt tyte ut som restriktive tiltak mot bilen på andre måter, for eksempel færre parkeringsplasser i byene og flere stengte gater. Dette betyr i såfall at avtalen må følges opp med bedre innfartsparkering ved togstasjoner og kollektivknutepunkter utenfor byene, sier hun. 

Flere relaterte saker finner du HER

Kommentarer