For å markere 75-årsdagen for D-dagen, viser National Geographic en rekke spennende programmer viet til 2. verdenskrig, hver tirsdag i hele juni.

Major Robert Cain spilt av Rob Stanfield. (Bilde: Holdout Productions II Inc./Sean F. White)

Den 6. juni 1944 krysset de vestlige alliertes tropper den engelske kanalen og stormet det tyske forsvaret på strendene i Normandie, i et desperat forsøk på å åpne vestfronten.

Ved å invadere via land, sjø og luft, fikk det brede angrepet kodenavn Operasjon Overlord, også kjent som D-dagen, og sies å være starten på slutten av 2. verdenskrig.

D-dagen blir regnet som et av de største amfibiske angrepene i militærhistorie, og ble et avgjørende vendepunkt for 2. verdenskrig. Kort tid etter angrepet kunne Vest-Europa se seg frigjort fra den nazi-tyske okkupasjonen, og krigen ville se sine siste dager det neste året.

«Hitlers siste kamp» sesong 2 har premiere tirsdag 11. juni kl. 22.00 på National Geographic. (Bilde: Holdout Productions II Inc/Sean F. White)

Spesialdokumentarer og premierer

For å markere 75-årsjubileet for D-dagen vil National Geographic vise en rekke krigsdokumentarer, hver tirsdag i juni fra kl. 20.00. Programmet for måneden er sammensatt av en rekker premierer, samt materiale fra programarkivet. På denne måten vil man bli servert det beste innholdet om 2. verdenskrig.

– På National Geographic forteller vi historien som den var. Med dagens verdenspolitikk, er det mer relevant enn noensinne, å fortelle historien og hylle de modige mennene som i juni 1944 gikk i land i Normandie og frigjorde Europa fra den tyske okkupasjonen, forteller Christian Skov, programansvarlig hos National Geographic.

Fra dokumenteren «Kongen som narret Hitler», vises tirsdag 18. juni kl. 21.00 på National Geographic.(Brave New Media/Chris Vile)

I tillegg til enestående tilgang til arkivmateriale, presenterer National Geographic blant annet dokumentarspesialen «Kongen som narret Hitler», hvor vi får innblikk i dokumenter som aldri før er blitt vist, hemmelige brev fra George VI, korrespondanse og dagbokoppføringer, samt nye intervjuer som gir innsikt i det beryktede bedraget som førte til Hitlers nederlag.

Tirsdag 11. juni kl. 22.00 er det også klart for sesongpremiere av serien «Hitlers siste kamp». Sesong 2 er en nervepirrende fortsettelse, og fokuserer på den spesifikke dagen da de alliertes tropper gikk i land på Normandies strender. Serien vil også være tilgjengelig på National Geographic+.

Bildet viser Generalløytnant Wilhelm Daser som inspiserer forsvaret av øya Walcheren fra Middleburg. (Bilde: Holdout Productions II Inc./Athan Merrick)

Nedenfor kan du lese mer om programmene som er valgt ut i anledning D-dagen:

På innsiden av SS: Veien til makten
Vises 4. juni kl. 20.00 på National Geographic
Under 2. verdenskrig ledet mennene fra “den overlegne rase” en terrorkampanje gjennom Europa. Da mente de at grusomhetene ble utført med edle hensikter. Men 70 år senere har enkelte tidligere SS-medlemmer fordømt oppførselen under krigen, mens andre fortsatt mener at det de gjorde kan rettferdiggjøres.

Staff Sergaent John Payne og 121st K Company forsøker å finne 331st Infantry. (L-R) Rylan Oleksyn, Mac Faoro, David Brenneman. (Bilde: Holdout II Productions Inc./Athan Merrick)

Øyenvitne: D-dagen
Vises 4. juni kl. 21.00 på National Geographic

Én beryktet dag, fem helter og fem faktorer som endret 2. verdenskrig. Historien om D-dagen fortelles gjennom øynene til dem som deltok i operasjonene. Arkivopptak, dramatiske gjenskapninger, beskrivelser av øyenvitner og personlige skildringer fra våre fem helter setter D-dagen i et helt nytt lys.

D-dagen: Offeret, Episode 2: Slaget om Normandie
Vises 11. juni kl. 20.00 på National Geographic

Historien om D-dagen og de 100 dagene som fulgte fortelles gjennom personlige historier fra soldater, offiserer, ledere og sivile på begge sider. Med opptak som har blitt fargelagt og oppskalert i HD med surroundlyd.

Hemmeligheter på havets bunn
Vises 11. juni kl. 21.00 på National Geographic

Med sonar vil man kartlegge de alliertes sunkne skip utenfor Normandie, og man avslører utrolige bilder fra havbunnen. Vannet fjernes, og vi får se den hemmelige teknologien som både de allierte og nazistene brukte i kampen om Vest-Europa. Resultatet av krigen skulle forandre verden for alltid.

D-dagen: Offeret, Episode 2: Slaget om Normandie
Vises 18. juni kl. 20.00 på National Geographic

Historien om D-dagen og de 100 dagene som fulgte fortelles gjennom personlige historier fra soldater, offiserer, ledere og sivile på begge sider. Med opptak som har blitt fargelagt og oppskalert i HD med surroundlyd.

Kongen som narret Hitler
Vises 18. juni kl. 21.00 på National Geographic

På 75-årsmarkeringen for D-dagen avsløres identiteten til en av de mest hemmelige lokkeduene i planen for å lure Hitler: Georg VI.

Hitlers dødsleir for soldater
Vises 25. juni kl. 20.00 på National Geographic

Når amerikanerne tenker på tjenestegjørende og holocaust, ser de for seg unge soldater som frigjør dødsleirer. De tenker aldri på soldatene som ofre for nazistenes “endelige løsning”. Men i Berga ble de amerikanske krigsfangene gjort til ofre. De jobbet og døde som slavearbeidere i en av Hitlers mest hemmelighetsfulle konsentrasjonsleirer. Dette er deres fortelling.

USS Indianapolis: Det siste kapitlet
Vises 25. juni kl. 21.00 på National Geographic

En vitenskapelig detektivfortelling om oppdagelsen av vraket etter USS Indianapolis på bunnen av Filippinerhavet. Senkingen av skipet mot slutten av 2. verdenskrig var et stort tap for den amerikanske marinen, og de rystende historiene om overlevelse har blitt legendariske.

Kommentarer