Regjeringen i Nederland vender tommelen ned og setter krisepakken som skal redde KLM på vent. Årsaken skal være at fagforeningene ikke vil gå med på lønnsfrys.

Boeing 777 tar av fra KLM`s hovedbase på Schiphol utenfor Amsterdam (foto: ©otoerres)

KLM-pilotenes fagforening sier nei til lønnsfrys de neste fem årene. De har tidligere har gått med på lønnsfrys frem til mars 2022 og mente at de derfor ikke kunne endre på denne avtalen i siste øyeblikk.

Fagforeningene til de kabin og bakkeansatte skal også ha gått med på lønnsfrys frem til 2022: De holder døren åpen for en forlengelse av denne, men ikke signert avtale med selskapet.

Regjeringen i Nederland svarte med å si et foreløpig nei til krisepakken, som skulle redde det nasjonale flyselskapet fra konkurs. Den er nå satt på vent.

Landets finansminister Wopke Hoekstra sier, ifølge NRC Handelsblad, at han syntes dette var veldig skuffende at de ikke kan komme videre med lånet (redningspakken) akkurat nå.

Den statlige redningspakken til KLM er på totalt 3.4 milliarder euro (38 milliarder NOK). Av dette er 2.4 milliarder (26.8 milliarder NOK) statlige lånegarantier og én milliard (11 milliarder NOK) et direkte lån fra staten.

KLM-sjef Pieter Elbers sier – ifølge NRC Handelsblad, at selskapet ikke umiddelbart vil gå konkurs, men at reservene ikke vil holde lenger enn i noen få måneder. Han har tidligere sagt at lånet er nødvendig for at KLM skal kunne klare seg igjennom tapene under og etter coronakrisen.

Les også: Air France KLM får opptil 11 milliarder euro i statlige garantier

Flere saker om KLM finner du HER

kilder: nrk, nrc handelsblad, reuters

Kommentarer