Svekket krone ga norske reisende økte priser på over 90 % av destinasjonene representert i rapporten Hotel Price Index fra Hotels.com. Gjennomsnittsprisen for hotellovernatting økte med kun 1 % på verdensbasis i 2015. Nordmenn betalte mest for hotellovernatting i Key West og minst i Pattaya

Gjennomsnittsprisene betalt i NOK per natt av norske reisende på 30 utvalgte globale destinasjoner i 2015 i forhold til 2014. Klikk for større versjon

Gjennomsnittsprisene betalt i NOK per natt av norske reisende på 30 utvalgte globale destinasjoner i 2015 i forhold til 2014. (kilde: hotels.com) Klikk for større versjon

Den siste utgaven av Hotel Price Indexâ„¢ (HPIâ„¢) fra Hotels.comâ„¢ bringer godt nytt til verdens globetrottere. Gjennomsnittsprisen betalt per natt for hotellovernatting økte i 2015 med kun 1% på verdensbasis sammenlignet med 2014. I samme periode bidro en svekket norsk krone til at nordmenn måtte betale noe mer for sine hotellovernattinger på over 90 % av de mest populære destinasjonene.

HPI er en rapport utviklet av det ledende nettstedet for hotellbestillinger, Hotels.com. Rapporten gjengir hotellpriser for destinasjoner verden over, og registrerer endringer i prisen som reisende faktisk betalte* for overnatting. Dataene er hentet fra bookinger gjennomført blant hundretusenvis av hoteller på Hotels.coms nettsider verden over.

Fallende oljepriser og en svekket norsk krone bidro trolig til å øke prisen på utenlandsferien for nordmenn. Ved kun et fåtall populære destinasjoner opplevde nordmenn å betale mindre for hotellovernattingen.

Nord-Amerika stod i bresjen for prisøkningen internasjonalt, som den eneste regionen med vekst i hotellpriser (opp 3%) gjennom året. Regionens indeks nådde 119, og overgikk toppen på 117 fra før lavkonjunkturen i 2007. Til sammenligning falt prisene betalt for hotellrom i Asia med 5 % i samme periode, og representerer dermed regionen som tilbyr mest verdi for pengene.

London mest besøkt — Alanya gir mest verdi for pengene

Nordmenns hjerter banker fortsatt for Europa, som stod for 70 % av de mest populære destinasjonene på norske reiseruter i 2015. Ifølge funnene fra HPI var London den mest populære utenlands-destinasjonen for nordmenn i 2015, til tross for relativt høye priser betalt for overnatting.

I Øst-Europa finnes det fremdeles nye og spennende destinasjoner med god verdi for pengene. Prisene betalt i Riga, Krakow og Warszawa er fortsatt blant de laveste i prisindeksen. Blant topp 100-destinasjonene var det allikevel den tyrkiske feriebyen Alanya som var stedet der nordmenn betalte minst i Europa i 2015.

– Med en svakere krone betalte nordmenn generelt mer for hotellrom i Europa, men det var fortsatt mange gode kjøp å finne for de som brukte litt tid på research. Ny teknologi, som mobilappen til Hotels.com, gir nå reisende muligheten til å holde øye med prisene og sikre seg de gode hotellovernattingene fortløpende, mens de faktisk er på reise. Det gir fleksibilitet og flere valgmuligheter med hensyn til pris», sier Isabelle Pinson, visepresident, EMEA for Hotels.com brand

New York høyest i popularitet og pris utenom Europa

En styrket dollar og høye priser i norske kroner var ikke nok til å skremme nordmenn fra å reise til USA i 2015. På listen over de 10 byene hvor norske reisende betalte mest, var hele syv amerikanske byer representert. New York var ifølge HPI-dataene den mest populære destinasjonen utenfor Europa, og representerte en gjennomsnittlig hotellpris på 2.092 kroner natten. Bare Key West stod for høyere priser, med et snitt på 2.393 kroner.

Asia budsjettvinner — Pattaya ga aller mest for pengene

Asia var regionen der pengene varte lengst i 2015. Nordmenn på reise betalte i snitt mindre enn 1.000 kroner natten for å bo på de fleste av sine favorittdestinasjoner. Blant asiatiske destinasjoner var Thailand favoritten blant norske globetrottere, mye takket være landets uberørte strender, utvalg av rimelige luksushoteller og gode shoppingmuligheter. Av alle topp 100-destinasjonene betalte nordmenn minst for overnattingen i Pattaya, med en snittpris på 441 kroner natten. Populære steder som Hua Hin og Phuket lå ikke langt over, med priser på henholdsvis 665 kroner og 674 kroner.

Smarte destinasjonsvalg

En oppsummering av fjorårets hotellpriser verden over gir også en pekepinn på områder det kan være smart å ta en nærmere titt på.

Med sin ultramoderne arkitektur, evige solskinn og luksusshopping er Dubai, som holdt prisene stabile i 2015, et godt tips. Rio de Janeiro ga nordmenn mye verdi for pengene med en ytterligere nedgang i brasilianske real. Med sommer-OL rett rundt svingen er dette et godt tidspunkt for sportsfans og eventyrere som ønsker å strekke vingene litt lenger å besøke byen på. For solhungrige nordmenn som ønsker nye impulser, sommer som vinter, er Madeira et godt alternativ blant de mer kjente navnene i Middelhavet. Hotellprisene betalt i 2015 her steg marginalt, med en gjennomsnittspris på under 1000 kroner natten.

 

Kommentarer