Åtte av ti nordmenn skal feriere i Norge i sommer, og flest drar vestover. Samtidig kutter “Kari og Ola Nordmann” kraftig i feriebudsjettet og kommer til å bruke 4.000 kroner mindre enn i fjor. Det viser en undersøkelse Respons Analyse har utført for SpareBank 1.

Elisabeth Landsverk - Privatøkonom - Sparebank1Østlandet
Elisabeth Landsverk er privatøkonom i Sparebank1Østlandet (foto: sb1ostlandet.no)

I snitt kommer hver nordmann til å bruke 12.375 kroner på årets sommerferie, mot 16.713 kroner i fjor. Det er en nedgang på drøyt 4.300 kroner, tilsvarende 26 prosent. Ikke siden Respons Analyse startet målingene i 2009 er det registrert så lavt forventet sommerferieforbruk.

– Flere opplever usikkerhet og utrygghet rundt helse, jobb og egen økonomi. Da er det fullt forståelig at mange velger å kutte i ferieutgiftene. Samtidig ser vi at flere enn tidligere skal spare feriepenger, sier privatøkonom Elisabeth Landsverk i SpareBank 1 Østlandet.

Nesten halvparten av oss skal spare

For mens 37 prosent av de som får feriepenger i år oppgir at pengene i hovedsak skal gå til ferie og reiser, sier hele 45 prosent at de skal spare.

– Koronapandemien gjør oss mer forsiktige, slik at vi bruker litt mindre på ferie og heller sparer mer. Blant unge er det boligsparing som har høyest prioritet, mens sparing til buffer er viktigst for de som er noe eldre. Ellers benytter mange anledningen til en økonomisk sommeropprydning, med nedbetaling av gjeld, restskatt og ubetalte regninger. Alt dette er smarte økonomiske valg, sier Landsverk.

Vestland er årets reisemål

Reiselivsnæringen er hardt rammet av koronakrisen og bortfall av utenlandske turister. Da kan det være et lyspunkt at hele 81 prosent av oss oppgir at vi skal på Norgesferie i år.

– Nærmere to av tre har endret reiseplanene i ferien på grunn av koronakrisen. Mange som skulle til utlandet skal nå reise rundt i Norge i stedet. Det er godt nytt for reiselivsnæringen, sier Landsverk.

Fylket som troner helt på topp over nordmenns reisemål i sommer er Vestland. En av fem oppgir Vestland som sitt reisemål i sommer. Rett bak følger Oslo og Viken (18 prosent), før Telemark og Vestfold (14 prosent), Agder (14 prosent) og Innlandet (13 prosent). I alle deler av landet er eget fylke det mest foretrukne, men mange skal besøke flere fylker i løpet av ferien.

Hengekøya sitt gjennombrudd?

36 prosent av befolkningen oppgir familiehytta som bosted under årets Norgesferie. En av tre skal bo hjemme, 26 prosent vil overnatte hos familie, mens en av fire vil bo på hotell.

Flere velger også naturen som overnattingssted. En av fem planlegger å bo i telt eller campingvogn under årets sommerferie.

– Spennende er det også å se at hele 1 av 10 planlegger å sove under åpen himmel. Hengekøya har tatt Norge med storm og mange vil nok kaste seg på denne trenden i sommer. Det er forståelig, Norge har en fantastisk natur som mange nok vil bruke anledningen til å utforske i sommer. Hengekøye er også en rimelig måte å feriere på, sier Landsverk. 

*Den elektroniske undersøkelsen er utført av Respons Analyse i perioden 29.4 – 7.5. 2020 med et landsrepresentativt utvalg på 1 000 personer. (Oslo – 189 respondenter, Viken – 171 respondenter, Innlandet – 75 respondenter).

Fakta fra undersøkelsen:

Dette bruker vi i hovedsak feriepengene til i år:

Sparebank 1 Østlandet - Ferieundersøkelse 2020
Summen er over 100 prosent fordi folk kan ha oppgitt flere formål for feriepengene. (kilde: sparebank1østlandet)

I sommer reiser vi på norgesferie til:

Sparebank 1 Østlandet - Ferieundersøkelse 2020
Summen er over 100 prosent fordi folk skal feriere i flere fylker i løpet av sommeren. (kilde: sparebank1østlandet)

Slik skal vi bo under norgesferien:

Sparebank 1 Østlandet - Ferieundersøkelse 2020
Summen er over 100 prosent fordi folk skal bo på flere måter i løpet av ferien. (kilde: sparebank1østlandet)

Kommentarer