Gammel gummi på norske biler skaper farlige situasjoner på veiene i Tyskland.

Tyske bilbergere opplever at mange biler fra Norge og de skandinaviske landene har så gamle dekk på bilen at gummien ikke tåler de høye hastighetene på Autobahn. (Pressefoto: If)

Bilbergere i Tyskland fortviler over dårlige dekk hos mange turister fra Norge, Sverige og Danmark. Gammel og stiv gummi i bildekkene gjør at de sprekker eller eksploderer i høye hastigheter på Autobahn.

Mens bilene gjerne kjører i 80 til 110 kilometer i timen på skandinaviske motorveier, kan hastighetene være betydelig høyere på Autobahn. Lange strekk i høy fart gjør at den gamle gummien i dekkene ikke tåler varmeutviklingen.

– Kjører du i 140 kilometer i timen og et dekk plutselig flerres opp, skal det ikke mye fantasi til for å forestille seg hva som kan skje, sier utenlandssjef Jens Gravdal i forsikringsselskapet If.

Jens Gravdal, utenlandssjef hos If Skadeforsikring. (Foto: If)
Full stopp for nordmenn

Gjennom kaskoforsikringen har norske biler inkludert veihjelp i Europa, og det skjer hundrevis av bilberginger hver sommer som forsikringsselskapene hjelper til med. Det finnes imidlertid ingen statistikk over hvor mange ødelagte dekk tyske bilbergere må rykke ut til.

– Bilbergerne som jobber på oppdrag fra oss i Tyskland forteller at ødelagte dekk, motorstans og trøbbel med elektronikken i bilen, er de vanligste årsakene til veihjelp for nordmenn, sier Jens Gravdal i If.

Bobiler verst

For biler som kjører i Norge anbefaler If å skifte sommerdekk etter fire-fem sesonger på bilen, men det kan variere veldig etter hvordan dekkene blir oppbevart og hvilke påkjenninger de er påført. Skal du kjøre i høye hastigheter på tyske veier, er det spesielt viktig at du har så fersk gummi som mulig.

– Selv om slitasjen på gummien og mønsteret er liten, er det viktig å tenke på at gummiens egenskaper endrer seg over tid, understreker Gravdal i If.

Han anbefaler folk som er usikre på om dekkene bør skiftes eller ikke å rådføre seg med et dekkverksted før de drar på langtur i eller gjennom Tyskland.

– Bilbergerne i Tyskland peker særlig på at gummien i enkelte skandinaviske bobiler er gammel og dårlig. Forholdsvis liten bruk og slitasje gjør nok at mange tøyer dekkstrikken litt vel langt, sier utenlandssjef Jens Gravdal i If.

Flere relaterte saker sinner du HER, HER, HER, HER og HER

Kommentarer