Thomas Fjeld hadde med seg et helt vanlig bankkort fra Danske Bank da han og familien på fire ferierte på den greske øya Samos i fjor sommer. Kontanter var en nødvendighet, og ved to tilfeller tok familiefaren ut penger i forskjellige minibanker på øya. Det skulle ende opp med å koste han over 1000 kroner i unødvendige valutaomkostninger, forteller Fjeld i sin historie til Dinero.no.

Årsaken? At han valgte å ta ut pengene i norske kroner framfor lokal valuta.

Nordmenn kaster bort 1,5 milliarder årlig på å velge norske kroner framfor lokal valuta. — Jeg synes det er helt forkastelig å kreve så mye uten å gi meg beskjed om det på forhånd, forteller familiefar Thomas Fjeld til Dinero.no. Han punget ut over 1000 kroner i unødvendig valutaomkostning. (Foto: Thomas Fjeld)

Ta alltid ut i lokal valuta

Minibanken eller terminalen i utlandet spør ofte om du ønsker å gjennomføre transaksjonen i norske kroner eller lokal valuta ved uttak eller betaling. I praksis får du uansett ut lokale sedler ved uttak. Forskjellen er derimot at du får oppgitt hva det koster deg i norske kroner og ører dersom du velger NOK over lokal valuta, noe Fjeld gjorde da han tok ut penger.

Et uttak på 600 euro ville med MasterCards kurser og Danske Banks valutapåslag (2 %) kostet 5870 kroner. I stedet kostet det Fjeld 6242 kroner, omtrent 370 kroner mer.

Velger du «kortets valuta», altså norske kroner, er det nemlig butikken eller eieren av minibanken som bestemmer valutakursen for deg. Den er alltid høyere enn lokal valuta, og mellomlegget går rett i lomma til banken eller brukerstedet.

10 % dyrere: — Helt forkastelig

Ved det første uttaket var ikke beløpet stort nok til at Fjeld lot seg påvirke. Da han påfølgende uke skulle ta ut 800 nye euro, kostet det han 750 kroner i unødvendige omkostninger. Da ble tonen en annen.

– Det irriterte meg grenseløst. Jeg synes det er helt forkastelig å kreve så mye uten å gi meg beskjed om det på forhånd, forteller Fjeld til Dinero.no.

For selv om du får oppgitt vekslingskursen når du tar ut i norske kroner er det ikke sikkert du sitter inne med dagens faktiske kurs, og man tenker heller ikke over at valutakursen man får tilbudt er ufordelaktig.

– Vi ble ikke informert om noe gebyr, og det viste seg at det var nesten 10 % dyrere å ta ut i norske kroner. Hadde jeg fått info om dette kunne jeg trykt «nei», medgir Fjeld.

VISA og MasterCard gir bedre valutakurs

Velger du lokal valuta, være seg euro, pesos eller dollars, er det betalingsnettverk du har på kortet ditt som velger kursen for deg. Denne kursen er konkurransedyktig, og vil i hovedregelen være den beste kursen du kan få.

Statistikken forteller at Fjeld og familien er langt fra de eneste som begår den samme valutatabben. Nordmenn kaster bort vanvittige 1,5 milliarder i året bare på å velge NOK framfor lokal valuta ved uttak og betaling i utlandet. Fjeld er klok av skade, og familiefarens oppfordring til andre er krystallklar:

– Ta ut penger i lokal valuta i det landet du besøker. Ikke velg NOK.

kilde: dinero.no

Kommentarer