logo-white

Norge får Nordens første bibelmuseum

Nordens største private samling av bibler får snart et eget museum i Oslo. Rune Arnhoff fra Lørenskog lar museet disponere alle hans 2000 bibler. — Alle detaljer og avtaler er ikke spikret ennå, men mye tyder på at bibelmuseet åpner dørene våren 2018. Vi er i forhandlinger for å sikre oss gode lokaler i Oslo sentrum, sier initiativtager til museet, Rune Arnhoff.

Arnhoff har samlet på bibler i mange år, men det var først da han for to år siden solgte bedriften han hadde startet og bygget opp, at han fikk mulighet til å bli samler nærmest på heltid. Etter å ha kjøpt flere store og små samlinger, sitter han nå med Nordens største bibelsamling.

Mange klenodier

6313.1772-300x169
Rune Arnhoffs store samling inneholder mange svært gamle bibler. Dette er Nordens første bibel, Gustav Vasas bibel, som ble utgitt i 1541. (Foto: Newswire)

— Blant de 2000 biblene er Nordens første bibel, Gustav Vasas bibel, som ble utgitt i 1541. Inspirert av Martin Luther satte en bibelkommisjon i gang arbeidet med å utgi bibelen på svensk, og det resulterte i den første komplette oversettelsen av Bibelen til et nordisk språk.

Samlingen inneholder også den første danske bibelen, og dermed også den første norske, Christian IIIs bibel fra 1550.

— At navnet blir Nordisk, og ikke Norsk, bibelmuseum skyldes at mange av biblene er svenske og danske, og at det ikke finnes noe bibelmuseum i Norden fra før. Det er i det hele tatt svært få bibelmuseer i verden, sier han.

Mange av biblene er vakkert illustrert og er interessante også som billedkunst. Arnhoff har også flere enkeltsider fra svært gamle bibler som er trykket på skinn eller pergament og kan skrive seg fra 1200-tallet. Arbeidet med å aldersbestemme og systematisere samlingen pågår nå.

— Bibelen er en viktig bok som har mye å si oss mennesker i dag, og jeg ønsker at flere skal få være med på den tidsreisen det er å bla i og oppleve disse gamle, vakre bøkene, sier han.

Vil samarbeide

Arnhoff er ikke den eneste i Norge som samler på bibler, det finnes også andre entusiaster.

— Bibelmuseet ønsker å samarbeide med samlere i Norge og utlandet som har sjeldne og interessante bibler, slik at de kan vises fram i museet.  Det samme gjelder de store norske bibliotekene, som Deichmanske, Universitetsbiblioteket og Nasjonalbiblioteket.

Nordisk bibelmuseum er organisert som en stiftelse, og startes av idealisme.

— Bibelmuseet vil ha gratis adgang, slik at alle som ønsker det skal kunne komme inn. Derfor blir inntektene begrenset. De som synes de har hatt en fin opplevelse kan gi et bidrag til museet. Målet er å få underskuddet så lavt som mulig, sier han.

Mens planleggingen av museet pågår for fullt, fortsetter Arnhoff sin leting etter bibler til museet.

— Målet er å få tak i alle utgaver av norske bibler som er utgitt, og det er et høyt antall. I tillegg ønsker jeg at museet også skal kunne vise fram den første finske bibelen, den første islandske, den første grønlandske og den første færøyske bibelen, sier Rune Arnhoff.

Skrevet av Av Sven Erik Lundby/Newswire

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kategorier

Stikkord

Relaterte Innlegg

Kommentarer

Ent innlegg

Padling er populært, her fra Sørenga i Oslo (Foto: Marius Dalseg/DNT)

Slik blir det påskestemning der du er

(kilde: travelmarket.dk)

Dansk Flyprisindex – Uge 16 2024

(fotokilde: goturkiye.com)

Utenfor allfarvei i Tyrkia: Dra på roadtrip langs Antalyakysten

(Foto: ©otoerres)

Reiselivsmagasinet på RadioRiksOslo skjærtorsdag 28. mars 2024

(Foto: William Bout på Unsplash )

Hvordan planlegge ferien med barn med bil? Hva du bør vurdere når du planlegger ruten. Fritid for barn i bilen