Passasjerene som reiser over Stavanger lufthavn Sola vil snart få møte en litt annerledes ankomsthall. Først og fremst på grunn av et drivhus fullt av nydelige piccolotomater!

Friske, ferske, nye flyplasstomater på Sola (Foto: Avinor)

– Når vi nå åpner en helt ny ankomsthall på nærmere 3000 m2, tenkte vi at det også kunne være et utstillingsvindu for måten vi tenker omkring tema som miljø, bærekraft og framtiden her på Sola, forteller lufthavndirektør Anette Sigmundstad på Avinor Stavanger lufthavn.

Landbrukslaboratorium

I Stavanger lufthavns strategiplan er det besluttet at lufthavnen skal bli mer bærekraftig og energieffektiv i årene framover, og det er allerede nå satt av arealer på flyplassen som kan brukes til testområde og laboratorium til ulike formål innen landbruk og ikke minst energiproduksjon og -lagring.

– I flere år har vi laget vår egen honning, nå har vi akkurat plantet de første epletrærne- hyllebærtrær og dermed hyllebærsaft er på vei. I tillegg skal vi teste ut hvordan mat kan dyrkes i folketette områder når vi nå starter tomatproduksjon i terminalen sammen med Kåre Wiig og Miljøgartneriet, sier Ingvald Erga, fagansvarlig for ytre miljø på Sola

Fredag den 26. april åpnes Norges og muligens verdens første flyplassdrivhus på Stavanger lufthavn Sola (Foto: Avinor)

– I tillegg planlegges det å bygge nærmere 20.000 m2 med solcellepaneler rundt omkring på flyplassen, og man ser på muligheter for å benytte vindkraft. Det samarbeides også med aktører som Lyse, Risavika havn og Forus Næringspark for å finne fram til de beste løsningene som kan gjøre Jæren ledende i Europa på elektrisk transport. For, uansett om det blåser eller er sol; fra 2025 har Stavanger lufthavn ambisjon om å være selvforsynt med fornybar energi, avslutter Sigmundstad.

Flere saker om Stavanger lufthavn Sola finner du HER

Kommentarer