Norske kvinner føler seg best i bikini på stranden, viser en undersøkelse fra nettreisebyrået Expedia.no. To av tre norske kvinner velger helst bikini som strandplagg, det er flere enn noen andre land kan skilte med og høyt over det globale gjennomsnittet på 31 prosent. Men når det kommer spørsmål om å sole seg toppløs, sier majoriteten av norske kvinner tydelig nei.

Charlotte Gogstad (expedia)

Charlotte Gogstad (expedia)

Norske kvinner er mer komfortable i bikini enn både spanske, brasilianske og mexicanske kvinner, som kanskje er mer kjent for sin selvsikkerhet på stranden. Blant menn er det badeshortsen som er aller helligst, mens speedo-stil er utelukket. Det viser den ferske «Flip Flop»-rapporten fra Expedia.no, som undersøker strandvaner blant 24 ulike land verden over.

Til tross for at 67 prosent av norske kvinner sier de foretrekker bikini som strandplagg, er vi samtidig blant de mest sjenerte i Europa når det gjelder å vise enda mer hud. 78 prosent svarer at de aldri har vært toppløs på en strand, og blant dem svarer 68 prosent at de heller aldri ville vurdert det. Ser du en toppløs dame på stranden i Syden, har hun mest sannsynlig spansk opprinnelse. De spanske kvinnene er nemlig de mest vågale, hvor 40 prosent svarer at de har gått toppløs på stranden, mens 21 prosent ville vurdert det.

Solrike reisemål

Og det er nettopp Spania vi nordmenn aller helst ferierer i, dersom det er sol og strand vi er ute etter. En av tre nordmenn reiste til ferielandet på sin siste strandferie, mens henholdsvis 12 og 4 prosent valgte Hellas og Kroatia som sin stranddestinasjon.
Ifølge de siste tallene fra Expedia.no er Barcelona og Mallorca blant topp 5 på listen over de mest populære feriemålene i fellesferien, og spesielt sistnevnte vil få betydelig flere nordmenn på besøk i sommer, sammenlignet med fjoråret.

— De solrike reisemålene dominerer reisemønsteret blant nordmenn i sommerferien, mens gamle travere som New York og London er populære som alltid. Men til en forandring er det nå Roma som topper listen over våre favorittreisemål i juli. Deretter følger Barcelona, New York og Mallorca, før London. I tillegg ser vi at Kroatia klatrer opp på listen sammenlignet med i fjor, og vi har solgt dobbelt så mange turer til Dalmatia, mens turer til Split har tredoblet seg, forteller Charlotte Gogstad i Expedia.no.

Ikke best i klassen på solfaktor

Når vi først reiser på strandferie for å bade og sole oss, er det viktig å gjøre ferieleksa si og smøre kroppen med solkrem — gjerne med høy faktor om den skandinaviske huden ikke har vært bortskjemt med sol før ferien. Her viser dog undersøkelsen at vi har litt å gå på. Blant de 24 landene i undersøkelsen er det de tre skandinaviske landene som er aller verst på å bruke høy solfaktor (45+). Aller helst nøyer vi oss med en solfaktor i det midterste sjiktet på mellom 15-30. Dette gjelder for halvparten av befolkningen, mens 18 prosent bruker en solfaktor under 15 og 7 prosent ikke bruker solkrem i det hele tatt.

Det avslappede forholdet til solkrem gjenspeiler seg også i ferieaktivitetene totalt sett. Når nordmenn er på strandferie svarer 83 prosent at de aller helst slapper av og ikke gjør noe som helst — noe vi er best i verden på.

Kommentarer