Notre-Dame de Paris ble mandag kveld nærmest totalt ødelagt i en voldsom brann. Katedralens berømte spir og deler av taket falt sammen i brannen. De store skadene til tross, brannvesenet i Paris mener at selve hovedkonstruksjonen er reddet.

Notre-Dame ligger på den lille øya ÃŽle de la Cité i Seinen. Bildet ble tatt en vårdag i 2014 (©otoerres)

Brannen i Notre-Dame startet like før klokken sju mandag kveld. Årsaken skal ikke være fastlagt. Det skal ha pågått restaureringsarbeider i det 700-800 år gamle kirkebygget.

Den øvre delen av det 90 meter høye spiret kollapset ved 20-tiden og en time senere hadde brannen spredt seg til et av de vel 60 meter høye tårnene.

Notre-Dame inneholdt også mange kunstskatter av uvurderlig verdi. Hvordan det har gått med disse er uklart, men flere franske medier meldte mandag kveld at de skal ha sett mannskaper berge ut malerier og andre kunstgjenstander.

Sent mandag kveld meldte brannvesenet i Paris – ifølge NRK, at selve hovedkonstruksjonen av det gamle kirkebygget skal være reddet.

Rundt 400 brannmannskaper skal ha deltatt i slukningsarbeidet ved Notre-Dame som ligger på en liten øy i elven Seinen – midt i Paris.

Kortfakta om Notre-Dame

Notre-Dame er en gotisk katedral som ligger på øya ÃŽle de la Cité i Seinen, midt i Paris.

Kirken er hovedsete for erkebiskopen av Paris, samt en av Europas mest kjente og besøkte turistattraksjoner. Den ble bestilt i 1159, grunnsteinen ble lagt i 1163 og byggingen fullført i 1345 – 182 år senere.

Notre-Dame har stått på UNESCOs verdensarvliste siden 1991.

Les mer på nettsidene til UNESCO HER – Notre-Dame sine nettsider finner du HER

kilder: nrk.no, wikipedia, nettavisen.no, vg.no, lefigaro.fr

Kommentarer