MS Visborg er navnet på den nye fergen som skal seile mellom Nynäshamn syd for Stockholm og VisbyGotland. Fergen skal drives kun på flytende naturgass.

Fra en av salongene på nye MS Visborg (bildekilde: segerberg media ab, gotland)

Nå blir det enda enklere å reise miljøvennlig til Gotland, den flotte ferieperlen på den svenske østkysten. Øya i Østersjøen er blant annet kjent for de mange trendy stedene som jobber både økologisk og bærekraftig.

Fartøyet er døpt M/S Visborg og innebærer en kapasitet- og miljøforbedring for trafikken mellom Gotland og det svenske fastlandet. Fergen skal trafikkere to ganger daglig mellom Nynäshamn, fem mil sør for Stockholm, og Visby på Gotland.

Sitteplasser ombord i MS Visborg (bildekilde: segerberg media ab, gotland)

– Dette er en veldig positiv nyhet for Gotland. Denne nye fergen øker tilgjengeligheten til øya, og det er et veldig positivt tilskudd med et toppmoderne og bærekraftig alternativ, sier Thomas Johansson, landssjef for Visit Sweden i Norge.

Gotland er også et godt utgangspunkt for de som ønsker en bærekraftig reise.

Flere hoteller er miljøsertifiserte, deriblant Hotel St. Clemens, Best Western Strand Hotel og Scandic Visby som er sertifisert med det offisielle miljømerkeordningen Svanen.

Les mer om hotellene HER, HER og HER

(bildekilder: visit sweden/ clemenshotell.se)

Hvis du ønsker å teste en mer alternativ form for bærekraftig overnatting finnes det flere muligheter på øya, som glamping på Surflogiet, som består av luksuriøse telt beliggende på Toftastranden, like sør for Visby.

Les også: Gotland kåret til en av Europas beste destinasjoner

Her har de en gjennomgående bærekraftig filosofi, med blant annet en bar og uteservering bygget av drivved og en plastfri profil. Her kan du i tillegg til unik overnatting teste blant annet SUP, surfing, beachvolleyball, og mye mer. 

Surflogiet med beliggenhet midt på stranden (Foto Sekk og Sandaler – Hanne Marit Tobiassen)

Les mer om Surflogiet HER

Kneippbyn utenfor Visby tilbyr barnevennlig overnatting utover det vanlige i svevende tretopphytter.

Les mer om Kneippbyn HER

For miljøvennlig transport rundt på øya anbefales det å bruke sykkel. Gotland er godt tilrettelagt for sykling med flatt terreng og fine stier og sykkelveier. Ønsker du litt mer action kan du teste mountainbike i Slite-traktene, hvor det finnes et stort ubebygd naturområde perfekt for friluftsliv.

Sykling på Gotland (Foto Gotland Sports Academy)

Les mer om sykling på Gotland HER

Lokale råvarer og kortreist mat

Etter en dag med aktiviteter må man belønne seg med en god middag. Spredt rundt på øya finnes det flere økologiske restauranter som serverer retter med lokale og kortreiste råvarer som lam, trøffel og primører.

Ta for eksempel turen innom Lilla Bjers like utenfor Visby, hvor de dyrker egne grønnsaker som de anvender i menyen i restauranten og selger i gårdsbutikken.

Les mer om Lilla Bjers HER

Lilla Bjers er blitt et av Gotlands mest populære spisesteder og de har fått utmerkelsen Mästerclass i restaurantbibelen White guide. (bildekilder: visit sweden/lillabjers.se)

Hvis du tar turen til den sørlige delen av øya må du avlegge et stopp på det karismatiske stedet Gula Hönan. I det gamle gule huset serveres det dagsferske grønnsaker fra kjøkkenhagen i tillegg til at gjestene får en omvisning i hagen som en del av matopplevelsen. 

Les mer om Gula Hönan HER og om Tuppens Krog HER

Les også: Kulinarisk oppdagelsesferd i Østersjøen: Smakfulle Gotland

Tuppens krog lokalisert i Visby er Gula Hönans søsterrestaurant hvor du serveres enkel mat komponert med svenske og gotlandske råvarer.

Ferske og kortreiste grønnsaksretter på Gotland (Foto Sekk og Sandaler – Hanne Marit Tobiassen)

Les mer om Gotland HER, HER og HER (eksterne lenker)

Les flere saker om Gotland HER og HER

Mer om M/S Visborg

Fergen er Destination Gotlands nye og topp moderne skip som drives på LNG. LNG, flytende naturgass, er et drivstoff som reduserer karbondioksidutslippet med opp til 20 %. M/S Visborg er et av verdens største fartøy som kjøres på denne type drivstoff.

Bruken av LNG minsker miljøpåvirkningene, og fra før har eksisterende ferger i Gotlandstrafikken katalysatorer som også bidrar til en redusering av nitrogenoksider. Den er også tilpasset fremtidig miljøvennlig drift med muligheten til å kjøre på biogass.

Fergen har plass til 1650 passasjerer og 650 biler, og ombord selges blant annet lokale produkter fra Gotland.

MS Visborg (Foto: Skippax)

Kommentarer