Flyselskapene American , Delta og United skal ha mottat 71.48 milliarder dollars i statstøtte de siste 15 årene. Det hevder Etihad Airways i en rapport som selskapet har fått utarbeidet.

Etihad Airways har presentert en rapport som konkluderer med at de tre største amerikanske flyselskapene har fått over 71 milliarder dollars (rundt 540 milliarder NOK) i statlig støtte i en periode på 15 år frem til 2015 (screenshot:etihad.com/riskadvisory.net)

United Airlines var det selskapet som “forsynte” seg mest av den statlige “honningkrukken” – 44,4 milliarder dollars, Delta fikk vel 15 og American litt over 12 milliarder dollars.

Rapporten,  som er laget av konsulentselskapet The Risk Advisory Group,  kommer samtidig med at de tre amerikanske flyselskapene kjører en gigantkampanje mot Etihad, Emirates og Qatar Airways. Der beskyldes de tre midtøstenselskapene for å ha tatt imot over 42 milliarder dollars i statstøtte, noe som i strid med forventningene om fri konkurranse i tråd med Open-Skies avtalen mellom USA og de arabiske statene.

I rapporten fra The Risk Advisory Group omfatter de 71.48 milliardene også midler som er gått til de mindre flyselskap som senere er blitt “slukt” av de tre store (Amarican, Delta og United). Mesteparten av beløpet er utbetalinger relatert til de særlige regler for omstrukturering ved betalingstans – også kalt US Chapter 11.

En talsmann fra Etihad Airways sier – ifølge danske TakeOff.dk, at de ikke tviler på lovligheten av den støtten som flyselskapene har fått av den amerikanske regjeringen, men at de ønsker å kaste lys over det faktum at disse tre selskapene har nydt godt av ytterst favorable vilkår, som kun er til rådighet for amerikanske selskaper. Det har igjen skapt et “forvridt” marked som andre aktører (deriblant Etihad)  utenfra må konkurrere med.

Les hele rapporten HER (ekstern lenke)

Kommentarer