Den nye guideboken «Toppturer rundt Harstad» er etterlengtet blant skifolket. Endelig får noen av de flotteste fjellområdene i Norge en egen bok, skrevet av harstadværingen Christian Dramsdahl.

Bokutgivelse - Toppturer rundt Harstad - Christian Dramsdahl -Fri Flyt - 2019
Omslaget for Toppturer rundt Harstad (bilde: friflyt.no)

Lyngsalpene og Lofoten er viden kjent, også langt utenfor landegrensene, som skiområder i verdensklasse. Midt imellom disse områdene finner vi fjell som er like gode, eller enda bedre. Nå får skifolk med engasjement for topptur og randonee endelig en skiguide for Harstad-regionen, forfattet av lokalkjente Christian Dramsdahl.

– Her får du hele spekteret fra krevende brattkjøring til snille, enkle og korte turer, og alt er kystnære fjell. Jeg syns det betyr mye å se havet, sier forfatter Christian Dramsdahl, som har utforsket fjellene rundt hjembyen Harstad siden han var liten.

Bokutgivelse - Toppturer rundt Harstad - Christian Dramsdahl -Fri Flyt - 2019
Forfatter Christian Dramsdahl (bilde: friflyt.no)

Området han tar for seg strekker seg fra Møysalen i Vesterålen til Andørja. «Toppturer rundt Harstad» har turbeskrivelser for hele 83 fjell, 224 ulike ruter for nedkjøringer, og en håndfull fjellskiturer. 

– Veldig mange av fjellene har flere gode alternativer til nedkjøring enn folk gjerne tror. Ofte hører man at et fjell er «kjedelig», men det er nesten alltid bare hvis man går den vanligste veien opp og ned. Det fins nesten alltid flere muligheter, med variasjoner i både bratthet, himmelretning, type kjøring og dermed også skredrisiko”. 

Her finner du noen turer du kan rusle til nærmest fra Harstad sentrum, til fantastiske spisse pinakler i Møysalen. Boken omfatter disse hver region med eget kapittel: Kvæfjord/ Sortland, Tjeldsund, Grytøya, Rolla, Andørja, Tjeldøya, Evenes/ Skånland og Møysalen.

Boken har også ruter for fjellskifolk og inneholder noen klassiske lengre turer på fjellet i regionen. Den har også tips til overnattingssteder som DNT-hytter. Det er en bok som passer for ulike typer fjellfolk. 

Boken er utgitt på Fri Flyt forlag, som er Norges ledende på denne typen skiguider.

– Christian er en meget entusiastisk og kunnskapsrik turbokforfatter, og at det har moro å bidra til at alt arbeidet har resultert i en flott bok. Vi vet av erfaring at slike en slik guidebok vil øke ferdselen i et område og gjøre at mange oppdager nye turmål. For tilreisende blir det mye lettere å planlegge en tur. På litt sikt tror vi «Toppturer rundt Harstad» kan bidra til å skape flere arbeidsplasser tilknyttet skiturisme, sier redaktør Erlend Sande. 

Den er full av nyttig informasjon som kan bidra til å holde deg trygg på fjellet. Hver tur er beskrevet med ruteinntegninger på oversiktsbilde og kart, høydemeter, info om tilkomst og utstyrsbehov. Hver rute er har fått en såkalt terrengklassifisering etter metoden som kalles KAST (klassifisering av skredterreng). Dette er et verktøy som vil hjelpe leserne å velge turer etter forhold og ferdigheter.

Flere relaterte saker finner du HER, HER, HER og HER

Les også: Visit Lyngenfjord gir ut ny toppturguide i samarbeid med Fri FlytBekjempet kreften — løp fra Paris til Moskva

Kommentarer