I dag – onsdag 17. august, er det nøyaktig ett år til åpningen av den nye terminalen på Vest-Norges hovedflyplass, Bergen lufthavn Flesland. — 17.august 2017 får vestlendingene endelig den flyplassen de fortjener, med kapasitet nok til å bidra til utvikling i regionen, sier lufthavndirektør Aslak Sverdrup.

Aslak Sverdrup (Avinor.no)

Aslak Sverdrup (Avinor.no)

Avinor investerer vel fire milliarder i utbyggingen av Bergen lufthavn, Flesland. Målet er å etablere en moderne og velfungerende flyplass.

Det er ikke bare Avinor som har høye forventninger. Leder for Bergen Næringsråd, Marit Warncke, gleder seg enormt til den nye terminalen står ferdig:

– Bergensregionen har et internasjonalt næringsliv, og økt kapasitet vil åpne muligheter for flere direkteruter og mer internasjonal kontakt. Ikke minst vil våre tilreisende få et helt annet førsteinntrykk av Bergen og hva vi ønsker å stå for, sier Warncke.

Les også: 17. august 2017 åpner den nye flyterminalen på Flesland

I rute og på budsjett

Utbyggingen er i rute, både når det gjelder budsjett og fremdrift.

– Et byggeprosjekt av denne størrelsen støter på utfordringer fra tid til annen, men vi er nå rimelig sikre på at den nye flyterminalen er klart til åpning 17.august 2017, sier lufthavndirektør Sverdrup.

– Nye Flesland lufthavn vil få en utforming og tekniske løsninger som gir store energibesparelser og miljøgevinster. Vi har brukt like lang tid på å planlegge bygget som å bygge det. En slik helhetlig planlegging gir oss gjennomtenkt logistikk og naturlig universell utforming, sier Sverdrup.

Les også: Låner 200 millioner euro til ny terminal på Flesland

Videre fremdrift

Dagens terminal på Bergen lufthavn Flesland(©otoerres)

Dagens terminal på Bergen lufthavn Flesland(©otoerres)

Byggefasen nærmer seg nå slutten. I løpet av høsten vil de utvendige flatene være ferdig. I november skal de største innvendige byggearbeidene være fullført. Ved utgangen av desember skal også de aller fleste tekniske systemene være ferdig installert og testet.

Landskapsarbeidene starter nå på høsten og vil i løpet av våren 2017 resultere i en park, ny atkomstvei til den nye terminalen, parkeringsplasser og overbygd gangvei til parkeringshuset. Sikkerhetskontrollen og bagasjesystemet er noen av de viktigste funksjonene i bygget, og disse er også de siste som blir ferdig installert i løpet av våren.

I februar starter prøvedriftsperioden. Det blir måneder med testing av funksjoner, gjennomføring av opplæring og sertifisering av alle som skal betjene bygget, kunder og passasjerer.

— Vi skal gjennomføre over 3000 tester, og så skal vi ha generalprøver for de forskjellige områdene. Til stresstestene trenger vi frivillige test-passasjerer. Det er allerede nå mulig å melde sin interesse til T3@avinor.no.

Følg utbyggingen på Bergen lufthavn Flesland HER (ekstern lenke)

Panoramabildet av Bergen lufthavn Flesland (Nils Olav Mevatne / Foto: Avinor)

Panoramabildet av Bergen lufthavn Flesland (Nils Olav Mevatne / Foto: Avinor)

Lite påvirkning på reisehverdagen.

Utbyggingen på Flesland skjer innenfor et avgrenset område og foregår på utsiden av flyplassområdet. Før åpning vil det likevel komme en periode med endringer i dagens terminal. Dette er tilpasninger til ny situasjon som gate-område. Dagens terminal skal fungere alene helt fram til og med 16.august.2017. Over natten overtar den nye flyterminalen alle de viktige fellesfunksjonene som innsjekk, sikkerhetskontroll, bagasjehåndtering og tollklarering.

– Åpningsdagen den 17.august 2017 gleder vi oss til å ønske velkommen til den nye terminalen. Det skal bli fantastisk å se alle passasjerene strømme gjennom dørene og oppleve terminalen for første gang, avslutter en spent lufthavndirektør.

Flere nyheter om Bergen lufthavn Flesland finner du HER

Kommentarer