Nå kan fullvaksinerte og personer som har hatt corona reise karantenefritt over grensen igjen til våre gode naboer i øst. I Sverige skjer det mye spennende for tiden når det kommer til natur- og kulturopplevelser. Blant annet digitale kunstopplevelser med kjente kunstnere, tilrettelagte matopplevelser utendørs og et splitter nytt museum på vestkysten.

Värmland Camper - Campingvognkonsept - Sverige
Campingidyll i Värmland. (Foto: Värmland Camper)

Her er noen av nyhetene hos söta bror:

Digital kunstopplevelse i Dalarna

Kunst- og kulturinteresserte rundt om i verden får en unik mulighet til å delta på en digitalt guidet tur på Carl Larsson-gården. Det kjente svenske kunstnerparet, Carl og Karin Larssons hjem i Dalarna kan utforskes via en app, hvor du får et innblikk i kunstnernes liv og virke.

I appen kan du gå på guidede turer i familien Larssons fantastiske kunstnerhjem. Hvert rom kan utforsket med 360 graders foto, som gir besøkende en følelse av å stå midt i rommet. Du kan beundre Carls kunstverk og Karins vakre tekstiler, i tillegg til å vri og vende på objekter og studere rommene som ofte figurerte som motiver i Carls bilder i detalj.

Carl Larsson gården - Dalarna - Sverige
Carl Larsson-gården ligger i Sundborn, vel 13 kilometer nordøst for Falun. Til Kongsvinger i Norge er det vel 310 kilometer (Foto: Carl Larsson Gården)

Appen gjør det mulig for alle å delta på en guidet tur – uten tidsmessige, geografiske eller fysiske hindre. Du får også tilgang til eksklusivt materiale som besøkende ikke har sett før. Appen finnes på svensk og engelsk og koster 129 kroner.

Les mer om Carl Larsson-gården HER

Lei en unik campingvogn og oppdag Värmland med bil

Värmland Camper tilbyr i sommer eventyrlystne turister muligheten til å leie en superkul campingvogn for å utforske fine plasser i grenseregionen. Vognen er utstyrt med alt som trengs for et bekvemt campingliv, med fullutrustet utekjøkken, håndklær, hygieneartikler, toalett, sengetøy, senger, hengekøyer, soldusj og drikkevann. Alt er med andre ord lagt til rette for deg, slik at campingferien blir så komfortabel som overhodet mulig.

Värmland Camper - Campingvognkonsept - Sverige
Detaljer fra campingvognen (Foto: Värmland Camper)

Värmland Camper har også utviklet en egen guide til bortgjemte plasser og fine stoppesteder i regionen, som du finner på nettsidene deres. Vognen kan huse totalt fem personer og er også utrustet med et taktelt og et fortelt.

Les mer om Värmland Camper HER

Visit Halland sår blomstereng for biene

I mai i år sådde Visit Halland en 1,3 km. eng langs den nasjonale sykkelveien Kattegattleden, som går langs Sveriges vakre vestkyst. Blomsterengen er en del av Visit Hallands bærekraftsarbeid og skal lokke til seg bier og sommerfugler i løpet sommeren.

Visit Halland-ängen - Blomstereng for bier - Sverige
Visit Halland-ängen (Foto: Alexander Hall)

Engen er også til glede for sykkelturister som passerer de vakre blomstene på sin tur langs Kattegattleden. Blomstene som er sådd er nøye valgt ut for å best bevare det biologiske mangfoldet som finnes i regionen.

Les mer om Visit Halland-ängen HER

Dronninger i fokus på Örebro slott

Örebro Slotts nyeste utstilling “Drottningarna” skildrer ulike kvinner som alle preget sin samtid og som også på ett eller annet vis var med på å forme Sverige. I denne utstillingen er det ikke kongene, men dronningnene som blir løftet fram med deres spennende historier om makt, relasjoner, kjærlighet og intriger.

Utstillingsplakat - Drottningarna - Örebrokompaniet - Sverige
“Drottningarna” er årets sommerutstilling på slottet i Ørebro (Foto: Örebrokompaniet)

Utstillingen er inspirert av tv-serien med samme navn fra fjoråret, som tar for seg åtte dronninger gjennom tidene. Du kan se serien gratis på tv4play.se. Utstillingen åpner 19. juni og varer fram til 29. august.

Les mer om utstillingen “Drottningarna HER

Nytt museum på vestkysten

I mai i år åpnet Sigfrid Ericson museet på Vargaslättan i Halland. Et museum til minne om den kjente arkitekten som har satt sitt arkitektoniske preg på store deler av vestkysten. Sigfrid var i sin tid hovedarkitekten under Jubileumsutstillingen i Gøteborg og har blant annet tegnet Gøteborg kunstmuseum.

Vargaslättan - Arkitektonisk museum - Halland - Sverige
Vargaslättan i Halland (Foto: Lisa Söderholm)

I Simlångsdalen, hvor det nye museet er lokalisert, skapte Sigfrid og kona, Ruth en magisk plass med et imponerende parkanlegg, der kunstverk, natur og skjønnhet går hånd i hånd. Den myteomspunnende skogshagen på Vargasslätten er arkitektegnet av Sigfrid og ble påbegynt allerede i 1917. Sigfrid tok med seg vekster fra sine reiser rundt om i verden og plantet disse i parken. Vargaslätten består av tre ulike deler: en skogshage, ett museum og en planteskole. Et perfekt utfluktsmål på solfylte sommerdager.

Les mer om Vargasslätten HER

Nyt et utendørs måltid med samiske smaker

Er du glad i å spise utendørs, men ønsker ting litt mer tilrettelagt? Da er det nye bordet på fjellet i Dalarna midt i blinken for deg! Nå er det kommet et nytt Edible country-bord på Renbiten i Grövelsjön.

Konseptet “The Edible Country” går ut på å forvandle den svenske naturen til en eneste stor gourmetrestaurant. Det er satt opp bord ute i naturen rundt om i Sverige, som sultne besøkende kan booke for en uforglemmelig matopplevelse utendørs. Menyen er utarbeidet av noen av Sveriges beste kokker og du bestiller råvarer, og om ønskelig en kokk, sammen med bordet.

Taste of Dalarna Renbiten - Reinsdyrkjøtt - Sverige
Samiske smaker på Renbiten (Foto: Tobbe Nilsson/VisitDalarna)

På Grövelsjön er menyen basert på samiske råvarer fra lokale produsenter. Renbiten, som forvalter bordet, driver reindrift, foredling, gårdsbutikk og tilbud om samiske opplevelser. Bordet er plassert kun 10 minutter fra riksgrensen og det hele er universelt tilrettelagt. Hvis du ønsker å lage maten selv, booker du en toretters lunsjkurv, mens for en helhetsopplevelse går du for “ Taste of Sapmi”, en fireretters middag som tilberedes over åpen ild.

Les mer om Renbiten HER og om The Edible Country HER

Flere relaterte artikler og nyheter finner du HER

Värmland Camper - Campingvognkonsept - Sverige
Värmland Camper ute på veien (Foto: Värmland Camper)

Kommentarer