Sommeren 2021 vil det nye H.C. Andersens Hus åpne i Odense. Det blir et helt nytt museum med nye vinklinger på historien om Andersens liv og arbeid. Museet vil bli en unik kunstnerisk opplevelse, der landskap, arkitektur og moderne utstillingsdesign gir nye perspektiver på en av verdenshistoriens mest elskede og kreative tenkere. Dette vil gi alle eventyrelskere enda en god grunn til å besøke hans hjemby Odense og utforske eventyrøya Fyn i hans fotspor. Den ambisiøse museumsbygningen ble designet av den japanske stjernearkitekten Kengo Kuma.

H.C. Andersens Hus - Fyn - Danmark - Visit Denmark
Nytt museum gir liv til H.C. Andersens eventyr: (Foto: Kengo Kuma & Associates, Cornelius Vöge, MASU planning)

H.C. Andersen er en av de mest berømte og leste forfatterne i verdenshistorien, beundret for sine forunderlige eventyr. Fra sommeren 2021 danner hans fantastiske historier også grunnlaget for en helt ny type museum som ikke bare vil formidle om Andersen og hans historie, men som Andersen:

– Først og fremst skal vi inn i eventyrene, for det er dem de aller fleste kjenner til. Tanken er ikke å fortelle eventyrene, men å formidle gjenkjennelsen av dem og inspirere til videre lesning av H.C. Andersen, sier museumsdirektør i Odense Bymuseer, Torben Grøngaard Jeppesen.

Museets visjon er å romliggjøre opplevelsen av Andersens litterære univers. Her skal et kunstnerisk rom iscenesettes, hvor arkitektur, lyd, lys og en strøm av bilder, skaper nye møter mellom de besøkende og Andersens eventyr.

H.C. Andersens Hus - Fyn - Danmark - Visit Denmark
Den lille havfrue. (Foto: Kengo Kuma & Associates, Cornelius Vöge, MASU planning)

– H.C. Andersens kunstneriske univers er fantastisk fordi det snur opp ned på forestillingene om verden du trodde du kjente, men uten å bytte det ut med noe annet. Hans eventyr peker ikke på en entydig sannhet, men på det åpne – til verdens under og mangfold. I H.C. Andersens Hus, opprettholder vi tvetydigheten ved å bruke Andersens egne kunstneriske strategier som utgangspunkt for utformingen av hagen, huset og utstillingen. Dette vil du også merkes på de mange kunstneriske bidragene som blir en del av museet, sier Creative Director i HC Andersens Hus, Henrik Lübker.

H.C. Andersens Hus blir dermed et museum hvor man dyrker fantasi, undring og eventyropplevelser. Et rom som vil skape refleksjon og nye perspektiver i oss selv, naturen og samfunnet.

Poetisk museumsbygg i særklasse

H.C. Andersens hus ble tegnet av den japanske stjernearkitekten Kengo Kuma og hans designstudio, som blant annet står bak den nye olympiske stadion i Tokyo.

I designprosessen har den anerkjente arkitekten blant annet hentet inspirasjon fra eventyret Fyrtøyet. Treet i historien avslører en underjordisk verden som på mirakuløst vis åpner nye perspektiver for betrakterens øyne.

Ideen bak den arkitektoniske utformingen ligner Andersens metode, der en liten verden plutselig utvides til et større univers, forteller Kengo Kuma.

H.C. Andersens Hus - bygging - Fyn - Danmark - Visit Denmark
H.C. Andersens Hus under bygging. (Foto: Kengo Kuma & Associates, Cornelius Vöge, MASU planning)

Selve museumsbygningen dekker et område på 5600 kvadratmeter. Her finner du blant annet et barnehus og et underjordisk museum som fletter seg sammen med en omkringliggende magisk hage. I tillegg vil museet bestå av et bredt spekter av moderne teknologier og scenografiske metoder som til sammen vil styrke opplevelsen og gi liv til Andersens magiske univers.

Reis i H.C. Andersens fotspor

Til Odense og Fyn kommer det hvert år mange ivrige gjester i alle aldre som vil oppleve dikterens fødested, og gå i H.C. Andersens fotspor, her vil det nye museet spille en viktig rolle. Her kan du også besøke hans fødehjem, som er bevart slik det var da han vokste opp. Eventyrdikteren var også en hyppig gjest på fynske slott og herregårder, hvor hele 15 av disse har en helt spesiell historie knyttet til dikteren. Ønsker man å oppleve Fyn gjennom hans øyne kan man laste ned appen H.C. Andersen trail, som tar deg tilbake i historien og forteller om dikterens reiser. Her får du også praktisk informasjon om overnatting og åpningstider.

Egeskov Slot - Fyn - Danmark - Visit Denmark
Egeskov Slot på Fyn (Foto: Kim Wyon)

Fakta om den danske forfatteren Hans Christian Andersen

  • Den danske forfatteren ble født i Odense på øya Fyn 2. april 1805. Han døde i 1875 og  blir gravlagt på Assistens kirkegård i København.
  • I løpet av livet reiste Andersen mye gjennom Danmark og Europa og så langt som til Marokko. Han beskrev sin kjærlighet til å reise ved å skrive: “At rejse er at leve” i sin selvbiografi ‘Mitt Livs Eventyr’ fra 1855.
  • Hans mest kjente verker inkluderer: Pigen med svovelstikkene, Den stygge andungen, Prinsessen på erten, Keiserens nye klær, Den lille havfruen, Tommelise, Nattergalen, Den standhaftige tinnsoldat og Fyrtøyet.
  • Disney-filmene: Den lille havfruenEt kongerike for en lama, samt Frost 1 og 2 sies alle å være inspirert av Hans Christian Andersens eventyr.
  • Tivoli i København er der H.C. Andersen fant inspirasjon til eventyret Nattergalen. Han var en kjenning av Tivolis grunnlegger Georg Carstensen og ble inspirert til å skrive eventyret etter en aften i den Kinesiske have.
  • Hans Christian Andersen var ikke bare en talentfull forfatter, han hadde også et ekte talent for papirkunst, han skal være den som skapte verdens eldste flettede julehjerte. På Museet for Papirkunst i Nordjylland kan du se et originalt H.C. Andersens klipp.

Les mer om H.C. Andersens Hus HER (ekstern lenke)

H.C. Andersens Hus - Fyn - Danmark - Visit Denmark
Nytt museum gir liv til H.C. Andersens eventyr (Foto: Kengo Kuma & Associates, Cornelius Vöge, MASU planning)

Kommentarer