I den lille bygda Sundal i Mauranger har Caroline Steine og Harald Andreassen planer om å gjenoppta tradisjonen med turisme i Sundal Gjestgiveri.

Sundal Gjestgiveri ble bygget i 1889 i tradisjonell sveitserstil. (bildekilde: kulturminnefondet.no)

Det staselige bygget fra 1889 i tradisjonell sveitserstil bærer nå preg av forfall. Kulturminnefondet har nå gitt et tilsagn på kroner 470.000,-. Støtten skal gå til tiltak på tak, inngangsparti, vinduer og drenering.

I Kulturminnefondets vurdering ble det vektlagt at det er positivt at byggets opprinnelige bruk som overnatting og serveringssted blir videreført. Sundal Gjestgiveri har også en høy kulturminneverdi.

– Kulturminnefondet ser med stor interesse på de høye kulturminneverdiene på Sundal Gjestgiveri, og prioriterer dette prosjektet høyt, da eierne også har lagt konkrete planer for fremtidig bruk av kulturminnet etter at det er pusset opp. «Vern gjennom bruk» er nå rettesnora for hele kulturminneforvaltningen i Norge, sier Simen Bjørgen.


Sundal Gjestgiveri har en lang tradisjon med turisme. Herifra ble adel og rikfolk fraktet med hest opp til Folgefonna og over breen med slede ned til Odda. På slutten av 1800-tallet gikk det jevnlig dampskipstrafikk ukentlig mellom Sundal og England. 

Gjestgiveriet huset reisende fram til 1995 og har i noen år stått helt tomt. De nye eierne vil nå skape liv og turisme med overnatting og servering med et bærekraftig fokus.

Flere relaterte saker finner du HER

Kommentarer