logo-white

Nytt tap for Ryanair i Borgarting lagmannsrett

Alessandra Cocca, representert av Parat, vant enstemmig saken mot Ryanair i Borgarting lagmannsrett, der hun også er tilkjent saksomkostninger.  Lagmannsretten har dermed avsagt en dom som slår fast at det irske flyselskapets ansatte i Norge er underlagt norsk rett og norske domstoler. Ryanair har anket dommen til Høyesterett, som trolig vil behandle saken  våren 2016. 
Borgarting lagmannsrett har i en ny dom avgjort at Cocca-saken skal føres etter norske lover. Lagmannsretten har tidligere avgjort at saken skal føres for norsk domstol. Lagmannsretten skriver at det er viktig å sikre arbeidstakerne vern i det landet man utfører sin «økonomiske og samfunnsmessige funksjon».

Seier for norsk arbeidsliv

Nestleder i Parat Vegard Einan, sier dette er en seier for Cocca, men en enda større seier for et seriøst norsk arbeidsliv.

— Dette er en viktig seier for norske arbeidstakere, og et tilsvarende stort tap for useriøse arbeidsgivere som forsøker å utnytte smutthull i lovverket. Jeg føler meg trygg på at dommen vil bli førende for hvordan utenlandske bedrifter i fremtiden må behandle arbeidstakere i Norge, sier Einan.

Ansatte har sin tilknytning Norge og ikke Irland

Lagmannsretten er ikke i tvil om at Norge er det land der Cocca utfører sitt arbeid. Hun har mønstret på i Rygge og hun har mønstret av i Rygge.

— Dette gjelder svært mange av de ansatte i Ryanair. De har ingen reell tilknytning til Irland, og det er helt urimelig at Cocca i dette tilfellet skulle møte for Irsk rett, koste irske advokater og få sin sak underlagt irske lover. Rettens avgjørelse baserer seg på saken hun vant i spørsmålet om hvilket lands domstol som skulle behandle saken. Spørsmålet ble behandlet av Høyesterett i desember 2013 og i en ny rettskraftig avgjørelse i Borgarting lagmannsrett i mars 2014, sier Parats advokat Christen Horn Johannessen.

Horn Johannessen sier seieren i lagmannsretten i spørsmålet om rett verneting, altså hvilket lands domstol som skulle behandle saken, var en viktig prinsipiell seier.

— Spørsmålet denne gang gjaldt hvilket lands rett, eller hvilket lands lover som skal gjelde i denne type spørsmål. I tillegg til at arbeidstakeren som den svake part skal ha en særlig beskyttelse mot å bli fratatt rettighetene etter det lands lov hvor den ansatte har sin hovedtilknytning. Ansatte som bor og jobber ut fra selskapets base i Norge kan med andre ord reise søksmål for norske domstol og få sine rettigheter etter norske lover, sier Parat-advokaten.

Dommen kan påvirke andre europeiske land

Parats nestleder Vegard Einan ser på seieren i retten også som en moralsk seier.

— For det første tror jeg dette er en dom som andre europeiske land vil adoptere slik at Ryanair i fremtiden må forholde seg til lovene og reglene som gjelder i det landet de har base. Samtidig mener jeg Ryanair og lignende selskaper på bakgrunn av Parats jobb i rettsapparatet nå må begynne å skatte til Norge, de må betale norsk arbeidsgiveravgift og de må på alle andre måter forholde seg til de samme reglene som norske selskaper, sier Einan.

Dommen er ikke rettskraftig, og det er ikke usannsynlig at spørsmålet om lovvalg vil få sin endelige avklaring i Høyesterett i løpet av våren 2016.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kategorier

Stikkord

Relaterte Innlegg

Kommentarer

Ent innlegg

(Foto: Qatar Airways)

Hamad International Airport kåret til “Verdens Beste Flyplass” under Skytrax World Airport Awards 2024

(Bilde/illustrasjon: apollo reiser)

Apollo lanserer nye reiser til «Destinasjon Ukjent»

Radisson Hotel & Conference Centre Oslo Airport har 52 moderne og fleksible møterom (Foto: Radisson Hotel Group)

Erfaren hotelldirektør vender tilbake til Oslo Lufthavn Gardermoen

Røst lufthavn (Foto: Øystein Løwer/Avinor)

Daniel Østensen ny lufthavnsjef for Røst og Værøy