Når vinden øker lørdag ettermiddag vil det være svært lett å løse ut skred i Sør-Norge. Den vindtransporterte snøen vil legge seg over vedvarende svake lag av rim og kantkorn. Vær obs, og legg helgeturen til lørdag formiddag før vinden øker på.

Analyse av snødekket i Jostedalen  7.januar 2020
Analyse av snødekket i Jostedalen (foto: Jostein@nve//regobs.no)
Betydelig snøskredfare og svært lett å løse ut skred 

Økende vind fra lørdag ettermiddag fører til betydelig snøskredfare i Sør-Norge. Vinden vil legge opp flak av vindtransportert snø over svake lag av kantkorn og rim.  

– Fra lørdag ettermiddag vil det være svært lett for en enkelt skiløper å løse ut skred i den ferske fokksnøen. Skred kan også løsne av seg selv enkelte steder, advarer vaktleder og snøskredvarsler i NVE Emma J. Barfod.  

Vindtransportert snø på en seng av kantkorn og rim 

Det er mye løs snø tilgjengelig Østafjells, og på Vestlandet vil det komme påfyll av snø. Det er observert kantkorn og rim på overflaten nesten overalt.

– Følg med på hvor vinden flytter snøen. Her vil snøen bli bundet som myke flak. Der flakene legger seg over kantkorn eller rim vil de være svært lett å løse ut skred, forklarer Barfod.  

Mest utsatt terreng er formasjoner som samler snø i le for sørvestlig vind. I mange regioner er det i områdene rundt tregrensen faren er størst. Sprekker i snødekket og drønnelyder er tydelige faretegn.

Betydelig snøskredfare både lørdag ettermiddag og søndag  

Snøskredfaren øker i takt med økende vind utover lørdag ettermiddag. Det ventes betydelig snøskredfare også på søndag selv om vinden løyer. 

Fokksnøflak som ligger på rim eller kantkorn stabiliseres svært sakte. 

– Det vil være stor fare for å løse ut skred fremover, advarer Barfod Julseth Barfod i Snøskredvarslingen.  

Følg med på oppdaterte snøskredvarsler på varsom.no

Motta varsler på SMS og/eller e-post (gratis)

Følg Varsom.no og Snøskredvarslinga på Twitterog Facebook

Varsom er en tjeneste levert av Norges vassdrags- og energidirektorat, i samarbeid med Statens vegvesen og Meteorologisk institutt. Målet er å hindre tap av liv og verdier knyttet til flom, snø-, jord- og fjellskred og isforhold i Norge.

Kommentarer