Lommeboka er viktigst når nordmenn skal kjøpe bil. Det viser en fersk undersøkelse gjennomført av TNS Kantar for NAF. – Bil er en stor utgiftspost i familieøkonomien, så at økonomiske faktorer er viktige overrasker ikke, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Kostnadene ved kjøp og driftskostnadene over tid kommer på topp når folk blir spurt om hvilke tre ting som er viktigst ved bilkjøp. Men det er ikke bare fornuften som styrer. Kjøreegenskaper og kjøreglede ligger rett bak de økonomiske faktorene, ifølge undersøkelsen.

De tre topplasseringene når folk blir spurt om hvilke tre faktorer som er viktigst ved bilkjøp er:

  • Kostnadene ved kjøp – 47 prosent
  • Driftskostnadene over tid – 43 prosent
  • Kjøreglede/kjøreegenskaper – 42 prosent

Andre faktorer som kommer høyt opp på listen er kollisjonssikkerhet og plassen i kupé og bagasjerom.

– Norske bilkjøpere er fornuftige, samtidig er det viktig at bilen er god og morsom å kjøre, kommenterer Sødal.

Menn og kvinner er enige om det meste, men to ting skiller

Det er lite som skiller menn og kvinner i undersøkelsen, men to forskjeller peker seg ut. Kvinner er langt mer opptatt av kollisjonssikkerheten til bilen de skal kjøpe enn menn. 44 prosent av kvinnene oppgir at det er viktig ved bilkjøp, mens 27 prosent av mennene svarer det samme.

– Kvinner er mer opptatt av sikkerheten for seg og sine enn menn. Det betyr nok ikke at menn ikke er opptatt av trafikksikkerhet, men det er andre ting som er viktigere når bilen skal kjøpes, sier NAF-rådgiveren.

Det andre som skiller kjønnene er bilens trekkraft og muligheten for hengerfeste. Dette er viktigere for menn enn kvinner. 26 prosent av mennene oppgir dette som viktig, mens kun 12 prosent av kvinnene er opptatt av dette ved bilkjøp.

– Menn er nok mer opptatt av å dra henger med hageavfall til dynga eller båten til hytta, mener Nils Sødal.

Tabell:
Hvilke tre faktorer er viktigst for deg når du skal velge bil? 

Flere svar mulig. Maks 3 svar 

Screenshot - Bilkjøpsundersøkelse - NAF - TNS Kantar - 2021
(Kilder: NAF/TNS Kantar 2021)

Kommentarer