Som her i Norge har Litauen også fire årstider. Nå står våren og sommeren for tur, og det er på tide å oppleve den unike naturen, det livfulle bylivet og en annen matkultur, – til en billig penge.

Druskininkai er Litauens mest kjente spa-resort (Foto: Lithuanian State Department of Tourism)

Litauen er kjent for sin natur, og når du reiser utenfor de større byene møter du et åpent landskap med et rikt plante- og dyreliv. Med Østersjøen i vest, er den kuriske landtunge, eller Curonian Spit, en av Europas største sanddyner.

Den Kuriske Landtunge er kjent som perlen i Østersjøen og er et langstrakt område med forblåste sanddyner, omgitt av hav på begge sider. Landtungen er så lang som 98 kilometer og er oppført på UNESCOs verdensarvliste som har som mål å verne om verdens kultur- og naturarv. Det er en perfekt destinasjon for de som ønsker å oppleve en unik natur, – ikke langt fra Norge.

Den Kuriske Landtunge er omgitt av hav. (Foto: Lithuanian State Department of Tourism)

Når du er på den kuriske landtunge, anbefales det å besøke landsbyer som Nida, Juodkrante eller Neringa, som alle har mye å by på. Ta også en tur til skulpturparken Häxkullen i den gamle furuskogen nær Juodkrante. Her finner du fantasifulle trefigurer skapt av flishuggere fra hele Litauen.

Nida er en ekte fiskerlandsby med røde hustak og kystfyr, og det er veldig lett å utforske området rundt på sykkel, – populært for både småbarnsfamilier og pensjonister. (Foto: Lithuanian State Department of Tourism)

Vilnius på sommeren

Vilnius er Litauens vakre hovedstad og i perioden fra april til oktober har du mulighet til å se den UNESCO-listede gamlebyen i Vilnius i et fugleperspektiv fra luftballong. Dersom du trives bedre på bakken, kan du også nyte det flotte synet av luftballongene fra gatenivå.

Om du vil oppdage Vilnius til fots anbefales det å begynne på Cathedral Square og jobbe deg videre til fots. (Foto: Elena Grimaliene)

The White Guide

I 2017 har litauiske restauranter også lykkes med å komme på listen til White Guides restaurantguide, så det er mange gode restauranter å velge mellom. Faktisk har The White Guide funnet noen perler utenfor hovedstaden Vilnius også.

Du får hva du betaler for, men i Litauen får du så mye mer (Foto: Lithuanian State Department of Tourism)

Palanga

Kystbyen Palanga ligger vest i Litauen og regnes for å være Litauens sommerhovedstad. Barer, nattklubber, vannsport, kurbad og kulturskatter gjør at alle kan finne sin egen måte å lade batteriene på.

J. Basanaviciaus gatve er Palangas hovedgate og er et populært sted å rusle om sommeren. Gaten er alltid full av liv med mange kafeer, barer, puber, musikk, dans og annen underholdning.

Strand ved Palanga (Foto: Lithuanian State Department of Tourism)

Klaipeda

Klaipeda tar vare på fine maritime tradisjoner, og byen har vært vertskap for Sjøfestivalen den siste helgen i juli siden 1934.

På sommeren finner du levende musikkliv ved sjøen, – musikkfestivaler med både store og små konserter. Den internasjonale Pilies Jazzfestivalen som blir holdt sent i juni er også en stor fest for musikkelskere.

Travelmarkets guide til Litauen finner du HER

Kystbyen Klaipeda har vært vertskap for Sjøfestivalen den
siste helgen i juli siden 1934. (Foto: Lithuanian State Department of Tourism)

Opplev kulturhovedstaden Kaunas

En drøy times kjøring vest for hovedstaden Vilnius ligger Litauens nest største by, Kaunas. Det er en kulturby med mye liv, mye takket være sine studenter. Kaunas ligger der elvene Nemunas og Neris renner sammen og er en by det er lett å utforske til fots.

Men byen har også et godt kollektivtilbud og omfatter et nettverk av busser, trolleybusser og til og med taubaner.

I Kaunas finner du også Europas lengste gågate. Den heter Laisves aleja og består av mange butikker, restauranter, kasinoer og nattklubber.

Du kan fly til kystsiden av Litauen på bare 1,5 time fra Oslo. (Foto: Lithuanian State Department of Tourism)

Les også: Syv ting du burde oppleve i Litauen i 2018Opplev Litauen i sommer! – Syv ting du burde vite om Litauen!

Nettsidene til Litauens turistbyrå og Visit Vilnius finner du HER og HER – Les flere saker om Vilnius og Litauen HER og HER 

Fakta til deg som reiser

  • Språk: Litauisk — mange snakker også engelsk
  • Valuta: Euro
  • Lokal tid: GMT + 2 timer (1 time foran Norge)
  • Flytiden fra Oslo til Vilnius ligger på snaue to timer.

Uterestaurant i Vilnius (Foto: Lithuanian State Department of Tourism)

Hot-stone behandling på spahotell i Litauen (Foto: Lithuanian State Department of Tourism)

Tannstangbane i Kaunas. En ypperlig anledning for å lokke barna med på sightseeing.(Foto: Lithuanian State Department of Tourism)

Kommentarer