Litauens hovedstad Vilnius var på Lonely Planets liste som et av de mest anbefalte stedene å besøke i Europa i 2018. Her er noen grunner til hvorfor du burde besøke Litauen også i 2019.

Stikliaigaten i Vilnius sin gamleby (Foto: Lithuanian State Department of Tourism)

– Vilnius er faktisk en av de grønneste hovedstedene i Europa med 40 % grøntområder, sier Anne Finstadsveen, pressekontakt for Litauen i Norge.

Trafikken mellom Avinors flyplasser i Norge og Litauen økte med syv prosent i 2018. Fra Torp reiste dobbelt så mange til Litauen i 2018, sammenlignet med i 2016.

Les også: Flytrafikken mellom Norge og Litauen økte med opptil 95 prosent (september 2018)

Vilnius (Foto: Lithuanian State Department of Tourism)

I Vilnius ligger gamlebyen som er på Unescos verdensarvliste. Gamlebyen er kjent for sin flotte middelalder-arkitektur og er på mange måter midtpunktet i Vilnius.

Les også: Noe av de som skjer i Litauen i 2019

Dessuten er Vilnius en av få byer i Europa hvor det er tillatt å fly over med varmluftballong. I perioden fra april til oktober har du mulighet til å se gamlebyen som er på UNESCO-listen i fugleperspektiv. 

Med varmluftsballong over gamlebyen i Vilnius (Foto: Kestutis Petronis/Lithuanian State Department of Tourism)

– Er du ute etter romantikk, anbefaler vi å fly timen før soloppgang for å oppleve morgenens første solstråler når sola stiger opp over horisonten, sier Finstadsveen.

Litauen er også i verdenstoppen når det gjelder shoppingtilbud per innbygger, og i Litauen kan du gå på shopping uten at det trenger å gå på bekostning av andre interesser. Kjøpesentrene byr nemlig på ulike aktiviteter som skøytebaner og bowlinghaller. Så her finnes noe for enhver smak.

Druskininkai er Litauens mest kjente spa-resort (Foto: Lithuanian State Department of Tourism)

Spis god mat — til en rimelig penge

 Et godt tips er å ikke pakke timeplanen for tett med sightseeing, sørg heller for å sette av nok tid til å spise, anbefaler Finstadsveen.

Matvanene i landet har lenge latt seg styre av naturressursene og hvilke råvarer som har vært tilgjengelig i de ulike sesongene. For å virkelig bli kjent med den tradisjonelle maten, må du smake “zeppelins”, brunt rugbrød, røkt fisk og kaldrøkt bacon.

På sommeren spiser litauerne kalde supper, og den mest populære er en kald rødbetsuppe som er laget på surmelk.

Litauisk mat: På sommeren spiser litauere gjerne kald rødbetsuppe. (Foto: Nerijus Paluckas)

Men du trenger ikke holde deg til tradisjonell litauisk mat for å nyte å spise ute. I Litauen får du mye mat og drikke for pengene, og det gjelder både lokal og internasjonal mat.

For å slukke tørsten drikker litauere gjerne kvass. Kvass er en av nasjonaldrikkene og er laget av tørket brød, gjær, sukker og vann. Litauen er også kjent for å ha godt øl, og fra gammelt av ble det brygget på nesten hver eneste gård.

Slottet i Trakai

Slottet i Trakai er en av Litauens mest besøkte turistattraksjoner. En 300 meter lang trebro fører over til borgen hvor du i dag finner Trakais historiske museum.

Slottet i Trakai: En av Litauens mest besøkte turistattraksjoner. (Foto: Lithuanian State Department of Tourism)

Les også: Besök Litauens vackra och mytomspunna slott (video)

Litauen er et lite og flatt land, og bussen fra Vilnius bruker kun omlag 30 minutter til Trakai.

– En tur hit lar seg fint gjøre under en weekend i Vilnius, sier Finstadsveen.

På folkemunne sies det at Trakai ble til på en kvinnes innfall. Kestutis kone, Birute, likte ikke å bo i det gamle Trakai fordi hun ikke var omgitt av vann, noe hun var vant til fra sitt hjem i Palanga ved havet. For å tilfredsstille sin kone, startet Kestutis dermed å bygge et nytt slott på denne øya i Litauen.

Opplev kulturhovedstaden Kaunas 

En drøy times kjøring vest for hovedstaden Vilnius ligger Litauens nest største by, Kaunas.

Det er en kulturby med mye liv, mye takket være sine studenter. Det er en fin by å utforske til fots, men byen har også et godt kollektivtilbud og omfatter et nettverk av busser, trolleybusser og til og med taubaner. Sistnevnte transportmiddel er også ypperlig for å lokke barna med på sightseeing.

Den Kuriske Landtunge

Mange vet ikke at Litauen har en av Europas største sanddyner, som også er tatt opp på UNESCO-listen.

Den Kuriske landtunge: Med Østersjøen i vest, er det en av Europas største sanddyner. (Foto: A.Varanka Kopa B.)

– Den Kuriske Landtunge er kjent som selve perlen i Østersjøen og mange blir overrasket over at dette faktisk er Litauen, sier Finstadsveen.

Her finner du sjarmerende furuskoger, vindblåste sanddyner og bortgjemte landsbyer som Nida. Det er en ekte fiskerlandsby med røde hustak og kystfyr, og det er veldig lett å utforske området rundt på sykkel.

Les mer om Nida HERLes mer om Litauen HER – Flere saker om Litauen finner du  HER 

Nida er en landsby på Den Kuriske Landtunge i Litauen. (Foto: Anne Finstadsveen)

Kommentarer