Den avsidesliggende Nan-provinsen i Thailand er med sin ville natur ble først tilgjengelig for rundt ett hundre år siden, og gikk under radaren til og med for den thailandske befolkningen helt til slutten av 1900-tallet.

Sa Chuk Sa Kiang Highland Agricultural Development Station, Nan (photosource: tourismthailand.org)

Den nordlige Nan-provinsen er fortsatt preget av genuine, uberørte landskaper. Her kan man utforske isolerte landsbyer blant bølgende fjell på avsidesliggende steder, hjemmet til over ti etniske grupper og dessuten Tai Lue-kulturen og dens etniske arv.

Selv om Nan-provinsen fortsatt har en rå skjønnhet og autentisitet, har utviklingen og moderniseringen også nådd dette fjerntliggende området.

Med Nan Nakhon flyplass, som har ruter til og fra Bangkok og Chiang Mai, har det blitt enklere enn noensinne å utforske den avslappede gamlebyens sjarm med sine små, men kulturrike landsbyer, store rismarker, kaffeplantasjer og majestetiske fjell.

Tai Lue-kulturen stammer fra dette området, og dens arv er påtagelig. Her kan du for eksempel drikke kaffe på Ban Tai Lue Café midt ute i en risåker. Og på Lamduan Textile kan du oppleve Tai Lues berømte vevingsteknikk og kjøpe tradisjonelle tøy- og tekstilprodukter.

Les mer om Tai Lue-kulturen HER

«Whisper of Love» i Wat Phumin

Wat Phumin har noen av Thailands mest unike veggmalerier. De best bevarte maleriene skildrer buddhistiske legender og Tai Lue-folkets hverdag.

Les mer om Wat Phumin HER

Et av de mest berømte maleriene heter Whisper of Love og viser en tatovert mann som hvisker søte ord i øret til en kvinne: Pu Marn Ya Marn.

Den lokale legenden sier at hvis du og din elskede ønsker dere evig kjærlighet foran Pu Marn Ya Marn, så vil kjærligheten deres bli akkurat like tidløs som veggmaleriet.

Nasjonalparkene

Nan-provinsen har ikke mindre enn sju nasjonalparker. Doi Phu Kha nasjonalpark er den mest kjente og den eneste hvor du finner det sjeldne, vakre rosa blomstertreet chomphu phu kha, som blomstrer i februar.

Les mer om Doi Phu Kha HER

Nasjonalparkene er en fin måte å utforske Thailands natur på, med turstier som tar deg til vakre fossefall og fantastisk utsikt over jungelkledde fjell og daler. Det er også mulig å overnatte i nasjonalparkene.

Wat Phra That Khao Noi

Panoramautsikten fra denne høyden med sitt fjelltempel er uovertruffen, med en ni meter gyllen buddhastatue med utsikt over byen Nan nede i dalen.

Les mer om Wat Phra That Khao Noi HER

Nyt magiske solnedganger som gjenspeiler seg på de forgylte tempelbygningene. Her kan man kjøre opp eller spasere opp de 300 trappetrinnene, men turen er virkelig verdt det.

Bo Kluea — saltbrønner

Bo Kluea betyr «saltbrønner», og det er akkurat som navnet antyder. I denne lille landsbyen kan du oppleve verdens eneste steinsaltbrønner.

Les mer om Bo Kluea HER

Følg hele prosessen og se når landsbyboerne trekker ut steinsaltet fra brønnene og koker det. Det er en tradisjonell og bærekraftig prosess som har vært brukt i årtusener. Å besøke denne landsbyen er en tidsreise i tradisjoner som det er umulig å forbli uberørt av.

Longboat Racing Festival

De årlige longboat-løpene i Nan byr på mye underholdning og spenning, og tilskuerne flokker til provinsene for å få med seg alle opplevelsene.

Arrangementet er en av de mange thailandske tradisjonene som stammer fra Ayutthaya-epoken (for rundt 600 år siden).

Les mer om Longboat Racing Festival HER

Båtene som brukes under festivalen, er nøye utvalgt: De er laget av spesielle trær som gjenspeiler troen i et bestemt område. Og roerne har gjerne flere års trening og erfaring. September og oktober er tiden da man bør besøke Nan hvis man vil oppleve båtfestivalen, siden det er da elven er på sitt største.

Nyt de lokale smaksopplevelsene

Selvsagt må du benytte anledningen til å nyte den lokale maten når du besøker et land som Thailand!

Helgemarkedet utenfor Wat Phumin byr på interessante retter som friterte sirisser.

Les mer om Wat Phumin HER

Hueanhom er en restaurant med lokale spesialiteter, for eksempel khao soi (en burmesisk-inspirert nudelsuppe), khanom chin nam ngiao (risnudler med blodig fleskesaus) og ulike typer fiskekarri.

For de som har sans for søtsaker er et besøk ved Tantie Nims (Raan Kong Wan Pa Nim) et must. Her serverer de en rekke thailandske desserter (khanom) med kokosiskrem!

Å tenke på når du reiser til Thailand

  1. På mange steder er det bare kontanter som gjelder, så pass på å ta med kontanter når du reiser rundt.
  2. En god ide kan være å skaffe seg et bankkort som ikke har avgifter for uttak utenlands slik at du ikke trenger å ta ut altfor store beløp samtidig.
  3. Våg å teste deilig gatemat! Ofte er det gatematen som er den beste å spise. Bare vær nøye på at den er nylaget, ordentlig varm og ikke har ligget fremme lenge.
  4. Pass på å ha en god reiseforsikring!
  5. Ikke vær redd for å prute! Det er en del av kulturen. Det er heller ikke uvanlig at selgeren legger på ekstra når turistene kommer, så begynn på halve prisen når du setter i gang. Smil, det kommer du langt med.

Les flere saker om Thailand HER


Kommentarer