Om bord på Fjord Cruise Nærøyfjorden kan du lene deg tilbake og nyte utsikten til verdensarvfjorden, de koselige små bygdene og den spektakulære naturen. Eller du kan gå av undervegs for å utforske området på nært hold. Den korresponderende skyttelbussen tar deg tilbake til utgangspunktet, enten du starter i Gudvangen eller Flåm.

Future of the Fjords - elektrisk turistbåt - Flåm - Aurland - Nærøyfjorden - Sogn og Fjordane - Vestland fylke
Om bord på stillegående, elektriske Future of The Fjords overlates oppmerksomheten til naturen rundt (Foto: Visit Flåm/Sverre Hjørnevik)
Utforsk Nærøyfjorden fra et fjordcruise

Nærøyfjorden er en av de fjordene man faktisk må ta båt for å oppleve skikkelig. En av hovedgrunnen til at fjorden står på UNESCOs verdensarvliste er nettopp det at den er så urørt.

Den smale fjorden, omringet av høye, bratte fjell fremstår nærmest slik den gjorde for 50 eller 100 år siden. Om bord på den moderne, elektriske båten har du panoramautsikt enten du sitter inne eller er ute på dekk. Du segler forbi de små bygdene Bakka, Tufte, Styvi og Dyrdal langs Nærøyfjorden. På de to siste har du mulighet til å gå av for å utforske både natur og kulturhistorie på nært hold.

Les mere på UNESCO`s nettsider HER

Flåm - Aurland - Nærøyfjorden - Sogn og Fjordane - Vestland fylke
To for en. På et Fjord Cruise Nærøyfjord seiler man også gjennom Aurlandsfjorden (Foto: Visit Flåm/Sverre Hjørnevik)

På et to timer langt Fjord Cruise Nærøyfjord får du ikke bare sett én fjord. Du får også oppleve vakre Aurlandsfjorden, som er en del av verdensarvområdet Vestnorsk fjordlandskap. På veg til eller fra Flåm har du god utsikt til Stigen gard der den klamrer seg fast på en fjellhylle, pittoreske Undredal som var inspirasjon til Disney’s Arendelle i Frozen-filmene og Aurlandsvangen som er kommunesentrum i Aurland.

Bestiller du Nærøyfjorden rundtur, tar en skyttelbuss deg tilbake til startpunktet enten du gikk om bord i Gudvangen eller Flåm. 

Les mer om Nærøyfjorden rundtur HER

Opplev stillheten

Nærøyfjorden er helt fri for bil- og maskinstøy. Her er det naturen som rår, og hva passer vel bedre enn å nyte den fra et stillegående elektrisk fartøy? Future of The Fjords var det første av sitt slag i verden da den kom i 2018.

En helelektrisk båt laget i karbonfiber, designet for at passasjerene skal kunne ta inn naturen til fulle. Den glir gjennom fjorden uten en lyd, på vinteren er det tynne islaget som bryter det eneste du kan høre. Det delikate skandinaviske interiøret og takhøye vinduene og overlater oppmerksomheten til landskapet utenfor. 

Den gamle postvegen - Flåm - Aurland - Nærøyfjorden - Sogn og Fjordane - Vestland fylke
Den gamle postvegen langs Nærøyfjorden byr på flotte naturopplevelser (Foto: Visit Flåm/Sverre Hjørnevik)
UNESCO Verdensarv på nært hold

Fra fjorden ser du tydelige tegn på den gamle jordbrukskulturen her. I motsetning til de fleste andre steder, ble landbruket her aldri industrialisert på samme måte. Bøene og tuftene som en gang ble opparbeidet for hånd ligger slik de gjorde den gang, og det samme gjelder for utmarken.

Det er ikke til å unngå at man sender en tanke til de bøndene som en gang slo seg ned her og gikk i gang med det imponerende arbeidet med å dyrke under de stupbratte, rasutsatte fjellsidene. Bilvei kom det heller aldri hit.

Det er nettopp denne kombinasjonen av det røffe, dramatiske landskapet, kulturhistorien og urørte jordbrukslandskapet som har satt fjorden på UNESCO sin verdensarvliste.

Geit - Undredal Stølsysteri - Flåm - Aurland - Nærøyfjorden - Sogn og Fjordane - Vestland fylke
Geiter finner man overalt i Aurland, til og med på kommunevåpenet. (Foto: Visit Flåm/Sverre Hjørnevik)
Spektakulære fosser

Flotte fossefall kaster seg utfor de bratte fjellsidene langs både Nærøyfjorden og Aurlandsfjorden. Spesielt vakkert er dette under snøsmeltingen i mai og juni, da dukker det opp store og små fosser i fritt fall hvor du enn ser. Den mest spektakulære av de er Sagfossen, ytterst i Nærøyfjorden, med et totalt fall på 575 meter. Står du ute på dekk kan du kjenne vanndråpene sprute når båten forsiktig tar seg helt inntil.

Dyrdal – bygda med én innbygger

Den første bygda man kommer til på veg inn Nærøydalen har vært befolket siden middelalderen, og man har skriftlige kilder som viser til at de klarte seg gjennom Svartedauden. Tidligere var det et levende bygdesamfunn med både skole og sykestue, men i dag bor det kun en mann her. På grunn av verdensarvstatusen blir både bygninger og kulturlandskap holdt ved like, og om sommeren fraktes sauer med båt fra andre steder langs fjorden for å beite.

Går du av båten på Dyrdal kan du gå grusvegen oppover mot den øverste gården Drægo og videre til stølen Hjølmo, 5 km fra fjorden. Vil du gå lenger er mulighetene mange, noen kilometer lenger inn i fjellet ligger stølen Vassete. Videre kan man gå helt til toppen Breiskrednosi som gir fantastisk utsikt ned i fjorden. Dette var den gamle ferdselsveien mellom Dyrdal og Jordalen og videre til Stalheim. Det er mulig å bestille en guidet elsykkel- og vandretur fra Dyrdal til Breiskrednosi, kombinert med båtturen fra Flåm.

Markedsplass - Handel - Flåm - Aurland - Nærøyfjorden - Sogn og Fjordane - Vestland fylke
Bygdene langs Sognefjorden fikk tidlig handelsforbindelse til utlandet (Foto: Visit Flåm/Sverre Hjørnevik)
Den Kongelige Postvegen

Går man av fjordcruiset på den gamle postgården Styvi, på motsatt side av fjorden fra Dyrdal, kan man gå tur på historisk underlag. Her går deler av den Kongelige Postvegen, som ble brukt vinterstid fra midten av 1600-tallet for å frakte posten til Styvi når det var usikker is på fjorden. Derfra rodde bøndene posten videre til Lærdalsøyri.

I 1858 tok dampbåtene over postruten I dag er vegen en lettgått tursti på ca. fem kilometer, en vei fra Styvi til Bleiklindi, tvers over fjorden for Bakka. Man må gå samme veg tilbake og hoppe på båten til enten Flåm eller Gudvangen.

I vikingenes fotspor

Det er funnet gjenstander som viser til forbindelse mellom Sognefjorden og Irland i vikingtiden. Flere steder i Sogn er oppkalt etter norrøne guder, og noen mener Nærøyfjorden er oppkalt etter Njord, guden for sjøfart. På Holmo utenfor Bakka ser man rester etter vikinggraver og i Gudvangen, gudenes sted, finner man i dag et levende vikingmiljø. Kombiner et fjordcruise på fjorden med besøk i den autentiske landsbyen Njardarheimr. Her vil du både få se og lære om livet for 1000 år siden, og ikke minst snakke med menneskene som lever som vikinger.

Les mer om Njardarheimr HER

Den vakre Aurlandsfjorden

Halve fjordcruiset foregår på Aurlandsfjorden til eller fra Flåm, som ligger helt i enden. Fra dekk eller gjennom vinduene som strekker seg fra gulv til tak inne i salongene på båten har du panoramautsikt til også denne vakre fjorden.

Du seiler forbi Stigen gard. Der virkelig ingen skulle trodd at noen kunne bo, men som i dag er bed & breakfast med 14 sengeplasser. Ha kameraet klart til du kommer til Undredal med den dramatiske Undredalen bak. Den vesle fjordbygda har en sjarmerende trehusbebyggelse og landets minste stavkirke, og en mengde geiter.

Geitosten har satt Undredal, som var vegløs fram til 1988, på kartet. Spiser du på Fretheim Hotel, er det gode sjanser for å få en smak – til og med til dessert.

Båten kan legge til både i Undredal og i Aurlandsvangen. Sistnevnte er det største tettstedet i kommunen og kan blant annet skilte med Norges eneste skofabrikk, Aurlandskoen, utsiktspunktet Stegastein 650 meter over fjorden og det nyåpnede Hotel Aurlandsfjord.

Dyreliv ved fjorden

Fra fjordcruiset er det stor sannsynlighet for at du ser dyreliv langs land eller i vannet. Det aller artigste er når det dukker opp spekkhoggere som leker seg i fjorden. Niser kan man også få øye på når de hopper over vannoverflaten. Størst sjanse har man derimot for å oppdage kobber som varmer seg på steinene i Nærøyfjorden. Vår, sommer og høst kan du se de lokale fjellklatrerne, også kalt geiter, på jakt etter gress og løv i bratte fejllsider og steinknauser. Visste du at geiten også pryder kommunevåpenet til Aurland?

Flere saker om Flåm finner du HER og HER, samt om Norgesferie HER

Kommentarer