Lørdag 1. desember ble hele Vilnius pyntet til jul. Gjør deg klar for et av verdens vakreste juletrær, en tur med juletoget, tradisjonelle julemarkeder og en by full av strålende julelys som ser ut som den kommer rett ut av eventyret.

Katedralplassen: Her selges typiske sesongvarer som urtete, gløgg og kaker, men du kan også få kjøpt gaver og litauiske suvenirer. (Foto: Saulius Ziura)

Lag ditt eget eventyr ved å gå langs de brosteinslagte gatene i gamlebyen, som står på UNESCOs verdensarvliste. Besøk de koselige julemarkedene og nyt utallige moderne kulturuttrykk. Julemarkeder fulle av boder med unike skatter og duft av kandiserte nøtter er stort i Vilnius.

Les mer HER

Cathedral Square 1. desember—7. januar

Det største julemarkedet i Vilnius ligger rundt juletreet på Katedralplassen. Treet ble tent 1. desember, og da åpnet også markedet. Her selges typiske sesongvarer som urtete, gløgg og kaker, men du kan også få kjøpt gaver og litauiske suvenirer.

Town Hall Square 1. desember—7. januar

Dette markedet bruker å være roligere enn den folksomme Katedralplassen. Rådhusplassen er omkranset av pittoreske bygninger og er et vakkert sted å ta bilder. Markedet åpnet 1. desember og har mye til felles med julemarkedet på Katedralplassen, men det er litt mindre og vareutvalget er derfor ikke like rikholdig. Det er likevel verdt et besøk, og tilbudet av julegaver og lokale matvarer vil ikke skuffe deg.

Årets juletre er på plass: Det største julemarkedet i Vilnius ligger rundt juletreet på Katedralplassen.  (Foto: Litauens Turistbyrå)

Shopping

De beste stedene å finne suvenirer på, er selvsagt julemarkedene. Her finner du håndverksprodukter, matvarer som epleost eller vin, hjemmestrikkede sokker, tresleiver og andre gaver som det er hyggelig å legge under juletreet når du er hjemme igjen.

Den lille gaten «Stikliai street» er en gullgruve av lokal interiørdesign, klær og tilbehør. Her finner du også Vilnius’ eldste platebutikk.

Et godt tips: lokalbefolkningen elsker å shoppe, bruk et øyeblikk på å se hva de kjøper.

Få med deg julehistorie i 3D på Katedralen i Vilnius. (Foto: Litauens Turistbyrå)

Julen i fugleperspektiv

Det er enkelt å få sett byens berømte juletre ovenfra. For å få den beste utsikten over byen med en cocktail i hånden, tar du turen opp til Skybar på Radisson Blu Hotel Lietuva. Her kan du sitte behagelig i 22. etasje med hele gamlebyen for dine føtter og se elven Neris flyte forbi.

Vil du enda høyere? Dra til Litauens høyeste bygning, som er høyere enn Eiffeltårnet. Kafeen i TV-tårnet befinner seg 165 meter over bakken og roterer 360 grader i timen, slik at du får sett hele Vilnius uten å bevege deg.

Nettsiden til TV-tårnet i Vilnius finner du HER

3D-historie

Som prikken over i-en (og for å komme ned på jorda) blir det fra 25.—29. desember vist en julehistorie i 3D på hovedveggen av Katedralen. Å se katedralen vekkes til live med ledsagende musikk er en fryd for både øyne og ører og noe både store og små kan glede seg over.

Les også: Opplev julemarkedet i Vilnius! – Reis til Litauen og opplev julemarkedet i Vilnius! – Julemarkedet i Vilnius: En av Europas nyeste attraksjoner

Nyttårsaften i Vilnius

Vilnius er kanskje ikke den første byen man tenker på til nyttårsfeiringen, men det betyr bare at du har muligheten til å oppleve noe før det blir trendy. Husk: Lonely Planet, verdens største reiseguide, har nevnt Vilnius som et av de mest anbefalte stedene å besøke i Europa i 2018.

Få en litt annerledes start på 2019 og slå følge med lokalbefolkningen når de spiser lokal mat, møt nye venner og feire hele natten.

Selv i Litauens minste by sendes det opp fyrverkeri for å feire det nye året, og fyrverkeriet i Vilnius er virkelig spektakulært. Stedet alle strømmer til er Katedralplassen, så sørg for å være litt tidlig ute for å få plass.

Fakta til deg som reiser

  • Språk: Litauisk — mange snakker også engelsk
  • Valuta: Euro
  • Lokal tid: GMT + to timer (en time foran Norge)
  • Flytiden fra Oslo til Vilnius ligger på snaue to timer.

Følg Opplev Litauen på Facebook  HER  – Les mer om Vilnius HER – Les mer om Litauen HER – Les flere saker om Litauen HER 

Les også: Vilnius – en av Europas rimeligste og mest spennende hovedsteder – Vilnius et av Europas mest populære reisemål i 2018

1. desember ble hele hovedstaden i Litauen pyntet til jul. (Foto: Litauens Turistbyrå)

Dfly.no`s Twitterkonto og Facebooksider finner du HER og HER

Kommentarer