Onsdag legger Oslo lufthavn om til drift av bare en rullebane og tidligere denne uken ble deler av terminalen stengt. Det gjøres kontinuerlige tilpasninger på hvilken infrastruktur som skal benyttes parallelt med nedgangen i flytrafikken på hovedflyplassen.

Avinor Oslo lufthavn - Gardermoen - Coronakrisen - mars 2020
Stille dager i teminalen (Foto: Catchlight / Avinor)

Trafikkavviklingen vil fra onsdag morgen klokken 06.00 foregå på vestre rullebane, mens den østre rullebanen vil kunne åpnes på 30 minutters varsel. Flytrafikken vil ikke bli påvirket. Det er viktig å merke seg at østre rullebane ikke er stengt, men ikke i operativ bruk.

– Vi ser et klart behov for å tilpasse den totale driften til trafikknedgangen, og vi har vært opptatt av å tilpasse nedskalering av infrastrukturen slik at den ikke påvirker flyselskapenes produksjon. Når flytrafikken tar seg opp igjen er vi klare til å betjene flytrafikken på begge rullebanene igjen, sier lufthavndirektør Stine Ramstad Westby.

Stine R. Westby (Bildekilde: Avinor Oslo lufthavn)

Les også: 84 prosents passasjernedgang på Oslo lufthavnOpptil 89 prosents passasjernedgang på Flesland, Sola og Værnes

Kun én åpen sikkerhetskontroll

Mandag 23. mars stengte innsjekksområde og bagasjeanlegget i den østre delen av terminalen. Sikkerhetskontrollen i den samme delen ble også stengt.

– All innsjekking skal nå foregå i den nye delen av terminalen, på feltene 1 til 3. Handlingselskapene har koordinert seg, og for de reisende skal dette kunne foregå uten noen problemer. Vi har god kapasitet i hele anlegget så lenge trafikken er så lav som den er nå, forklarer Westby.

Avinor Oslo lufthavn - Gardermoen - Coronakrisen - mars 2020
En av to sikkerhetskontroller er stengt som følge av redusert trafikk (Foto: Catchlight / Avinor)

​På ankomst vil bagasjeutlevering driftes som normalt, dog med færre bagasjekaruseller som en følge av trafikkreduksjonen.

– Vi gjør disse tilpasningene for å komprimere driften, for å sikre fortsatt sikker og stabil drift under endrede rammebetingelser, og for å redusere driftskostnader for alle parter. Vi setter veldig stor pris på det gode samarbeidet vi har med våre fly- og handlingselskaper, og vil gjøre vårt ytterste for å opprettholde dette, sier hun.

Flere av de kommersielle tilbudene på Oslo lufthavn har også stengt, men for de gjenstående reisende er det fortsatt mulig å få kjøpt seg mat og drikke, samt handle i taxfree på avgang og ankomst.

– Vi har en god dialog med våre leietakere og partnere, og i takt med at trafikken har gått ned har også mange butikker, restauranter og kiosker stengt. Det er veldig leit, men helt nødvendig så lenge det ikke er passasjerer på flyplassen, forklarer Westby.

Lufthavnenes direktør takker alle ansatte på lufthavnen for innsatsen.

– Det er en veldig krevende situasjon for alle på Oslo lufthavn og vi jobber hver dag med å løse dette på en best mulig måte for oss alle, avslutter Westby.

Flere relaterte saker finner du  HERHER, HER og HER

Avinor Oslo lufthavn - Gardermoen - Coronakrisen - mars 2020
Få reisende (Foto: Catchlight / Avinor)

Kommentarer