Den 6.oktober 1875 gikk den første ordinære avgangen med sporvogn i fra Homansbyen til Stortorvet i Kristiania (Oslo). Sporvognen ble trukket av hester og ble driftet av Christiania Sporveisselskab som ble stiftet 26.august 1874. I dag, 140 år senere er trikken et svært viktig element i kollektivtrafikken i Oslo og frakter ikke mindre enn 50 millioner passasjerer årlig. Hestesporvognen var det første kollektivtilbud i Norge.

Gjenskaper den første “trikketuren”

I dag setter Sporveien historien tilbake og gjenskaper den første turen med hestesporvogn. Historien startet i Homansbyen og det gjør den også i dag. Klokken 12.00 starter skuespillet som skal bringe oss igjennom 140 års historie og det havner på Stortorvet – akkurat som det gjorde i 1875.

Les mer om arrangementet på Facebook  HER 

Ingeniør Jens Theodor Vogt var pioneren og ingen ante vel da for 140 år siden hvilken betydning dette skulle ha for byen. Det var etter hans flere reiser til Amerika og Frankrike han tenkte at sporvogn måtte være noe for Kristiania. Ideen om at hester dro kjerrer rundt i byen var ikke ny, men at det skulle foregå på skinner var ny. Det var mye lettere for hestene å dra kjerre på skinner enn i humpete, til dels gjørmete, gater. Det sentrale knutepunktet var på den tid Stortorvet.

Trikken som kulturbærer

Hestene gjorde en god innsats i mange år men elektrisiteten innhentet hesten, og 3.mars 1894 fikk den første hesten hvile og den første elektriske sporvognen ble satt i trafikk.

– Trikken er vel kanskje en av byens viktigste kulturbærere, sier dagens Sporveissjef Cato Hellesjø. Ingen kunne vel da tenke seg hvilken betydning den skulle ha for byutvikling og miljø. I dag frakter trikken over 50 millioner reisende hvert år og det satses videre på denne energieffektive og kapasitetssterke løsningen – ja en løsning for fremtidens Oslo.

I dag feirer Sporveien først og fremst 140-årsjubileet og alt det Sporveien har bidratt med i disse årene.

Vel møtt til jubileumsfeiring!

– Vi håper så mange som mulig har anledning til å møte opp langs traseen og på Stortorvet for å delta i jubileumsfeiringen, sier en stolt konsernsjef Cato Hellesjø i forbindelse med dagens sporveisjubileum.

Kommentarer