Fredag 3. juli åpnet den nye, storslåtte dinosaurutstillingen til vitensenteret INSPIRIA i Sarpsborg, med 15 mekaniske dinosaurer i full størrelse som beveger på hode og hale. I tillegg kan besøkende delta på en rekke spennende aktiviteter for store og små, både ute og inne. Dørene til vitensenteret har vært stengt siden mars, og det var en lykkelig direktør som endelig kunne si velkommen til forventningsfulle gjester.

Dinosauria - utstilling - INSPIRIA science center- Sarpsborg - 2020
Noen av dinosaurene er kanskje litt skumle … Men Dinosauria passer likevel godt for små og store. (Foto: INSPIRIA science center)

– Det er utrolig at vi fikk dette til i år. Da koronaen kom lurte vi på om vi måtte avlyse planene, men nå ser vi at det kanskje vil passe bedre enn noen gang, sier INSPIRIA-direktør Geir Endregard.

– Når jeg står her i dag og ser hva vi faktisk har klart å sette sammen, tenker jeg at dette sannsynligvis må være Østlandets tøffeste familieopplevelse i sommer. Og i tillegg har vi mulighet til å gjøre alt dette på en smittevernvennlig måte, legger han til.

For å gjøre det trygt for alle besøkende, slippes maks. 200 personer inn av gangen, i tre puljer per dag. Inngangsbilletten gjelder i to timer inne med dinosaurene, men også fri deltakelse på utendørsaktivitetene. Det gjennomføres også ekstra rengjøring mellom hver pulje.

Hentet fra Chicxulub-kraterets hjemland

Dinosaurene i utstillingen er fraktet helt fra Mexico – fra samme land som du finner Chicxulub-krateret etter som asteroiden som utslettet dinosaurene for drøyt 66 millioner år siden. De kom i store containere med båt, og ankom Norge først i midten av juni.

Montørene fra Mexico som skulle sette opp utstillingen var det derimot ikke mulig å få inn i landet. Dermed måtte all montering gjøres av INSPIRIAs egne ansatte, med veiledning via digital kommunikasjon fra den mexicanske leverandøren.

Utover å montere og reparere de mekaniske dinosaurene, har Endregards dedikerte team laget massevis av dekorasjoner, effekter og plakater, samt utviklet skreddersydde aktiviteter som til sammen gir en helt unik totalopplevelse for gjestene.

– Det er krevende tider, men jeg synes vi har fått det godt til. Vi er trygge på at både store og små her får en veldig flott opplevelse – og kanskje litt skummelt også, smiler han.

Mål om 10 000 ekstra besøk

For å klare investeringene til utstillingen bør senteret ha rundt 10 000 ekstra besøkende mens den er i Sarpsborg.

Med den store dinosaurinteressen som har vært tidligere, og den fantastiske responsen som har vært i forbindelse med åpningen av Dinosauria, tror direktøren selv at det er et realistisk mål. Ikke minst kan en slik utstilling, som virkelig er noe utenom det vanlige, bidra til å trekke ekstra besøkende til hele søndre Viken, og skape positive ringvirkninger for et hardt presset reiseliv i regionen.

– Vi håper at reiselivet i Østfold-regionen vil nyte godt av Dinosauria. Dette er virkelig verdt et besøk, og kanskje kan barnefamilier og andre samtidig bruke flere dager i denne delen av landet. Vi har flest soldager, flotte strender og mange andre spennende opplevelser i nærheten å by på, avslutter Endregard.

Les mer om Dinosauria-utstillingen HER – Flere tips til spennende opplevelser i Østfold finner du HER

Kommentarer