Den baleariske skjærgården, som ligger rundt 300 kilometer fra det spanske fastlandet, består av de fire naturskjønne hovedøyene Mallorca, Menorca, Ibiza og Formentera. Mallorca og Ibiza er nok godt kjent blant norske reisende, men de mindre øyene Menorca og Formentera skjuler også herlige ferieopplevelser. Drømmer du om øyhopping? Da kan du lese denne guiden til hvordan du reiser mellom de fire øyene.

Es Mercadal - Landsby - Menorca - Balearene - Spania
Es Mercadal er en liten innlandsby i den nordlige delen av Menorca (Bildekilder: AETIB/Related.dk)

Mallorca er den største øya på Balearene. Øyas hovedstad Palma er en sjarmerende by med blant annet en stor gotisk katedral og en attraktiv gammel bydel. Rett sør for Palma ligger de godt besøkte feriestedene Magaluf og Palma Nova, og på den nordøstlige delen av øya ligger den populære byen Alcudia. Øyas nordkyst skiller seg markant fra sør og er preget av små fjellandsbyer og skjulte skatter. Mallorca er også kjent for sin natur og sine mange muligheter for idrett, spesielt fotturer, sykling og terrengsykling.

Mallorcas internasjonale flyplass like øst for Palma har mange ruter fra Norge, og i tillegg kan øya nås med ferge fra ulike steder på det spanske fastlandet. Derfor er Mallorca et opplagt utgangspunkt for en rundtur på Balearene.

Cala Falco - Calvia - Magaluf - Mallorca - Balearene
Cala Falco ligger et par kilometer syd for Magaluf i Calvia, Mallorca (Bildekilder: AETIB/Related.dk)

Ibiza er en øy full av kontraster: internasjonal og multikulturell, men likevel solid forankret i sine landlige røtter. Livlig, men også avslappende. Her finner du alt fra skjulte sandstrender og yogaretreater til festlig natteliv og luksushoteller. I tillegg kan du fordype deg i øyas kultur og besøke et av de mange kjente fyrene eller den historiske byen «Dalt Vila», som står på UNESCOs verdensarvliste.

Ibiza ligger sør for Mallorca og kan nås med ferge fra Palma.

Statue - Joaquín Vara de Rey y Rubio - Ibiza - Balearene - Spania
Statuen til minne om den spanske brigaderen og generalen Joaquín Vara de Rey y Rubio på Ibiza. Han ble født på øya i 1840 og falt på Cuba under den spansk-amerikanske krigen i 1898. (Fotokilder: Jaume Capellà/ AETIB/Related.dk)

Mallorcas lillesøster Menorca ligger i nordøst. Her får reisende oppleve en veldig rolig og avslappet stemning, samt solfylte strender, koboltblå bukter og en natur preget av åser og jorder. Besøk også øyas hovedstad, Mahón, eller Ciutadella for å utforske gamlebyen. Hvis du er interessert i historie, finnes det talayotiske bosetninger som kan dateres tilbake til 2000 f.Kr Disse består av store steinheller og brukes som graver og vakttårn over hele øya.

Menorcas Mahón flyplass er en mindre flyplass med avganger fra Mallorca. Men det er også mulig å seile til øya. Det går fire fergeruter fra Mallorca, med til sammen 69 avganger i uken, avhengig av sesongen. Du kan for eksempel gå om bord på fergen i Alcudia og seile direkte til Ciutadella.

Cala Alcaufar - Bukt - Menorca - Balearene - Spania
Cala Alcaufar ligger sørøst på Menorca (Bildekilder: AETIB/Related.dk)

Den vakre, men lille øya Formentera ligger bare seks kilometer sør for Ibiza. Med bare 19 kilometer i diameter inviterer øya til utforskning til fots eller på sykkel, og med sin avslappede stemning, hvite sandstrender og turkise vann er øya absolutt verdt et besøk. Du kan for eksempel stikke innom Es Caló de Sant Agustí, en liten fiskerlandsby full av tradisjonelle restauranter. Snorkling og dykking er også populære aktiviteter på øya.

Formentera kan nås med ferge fra Ibiza, og den korte avstanden på bare 28 minutter gjør øya ideell for en dagstur.

På grunn av den nåværende situasjonen kan du oppleve begrensninger på turen til Balearene. Regjeringen på Balearene gjør sitt ytterste for å gjøre øyene til et trygt og sikkert sted å feriere, og derfor har flere ulike hygiene- og sikkerhetstiltak blitt lansert på øyene.

Du finner mer informasjon om de aktuelle tiltakene HER

Les mer om Balearene på øygruppens turistnettsider HER

Les flere nyheter og artikler om Balearene HER

Les også: Flyplassnettsteder i Spania

Kommentarer