Wizz Airs direktør József Váradi sier dette er et flyselskap uten fagforeninger og avviser blankt at det er aktuelt å inngå tariffavtaler med ansatte. Nestleder i Parat, Anneli Nyberg, mener det siste norsk luftfart trenger akkurat nå er en useriøs aktør.

Parats nestleder forventer at bedrifter som etablerer seg Norge følger spillereglene i norsk arbeidsliv.

– Vi har et velfungerende partssamarbeid mellom arbeidsgivere og arbeidstakere, noe vi forventer at blir opprettholdt. Det er viktig for norsk næringsliv og det er viktig for norsk luftfart at vi har ordnede forhold, sier Nyberg.

Les også: Wizz Air starter ruter i Norge

Head of Aviation i European Transport Workers’ Federation (ETF), Eoin Coates, mener Wizz Airs behandling av ansatte i andre land kan kalles sosial dumping.

– De utnytter enhver vei de kan for å sikre seg fri bevegelse, og bruker alle skitne triks i boken. De misbruker ansatte over hele Europa. Vår største bekymring er at selskapet har både penger og tid til å plukke opp alle innenlandsruter som nå ligger åpne i Europa. De venter på at andre flyselskaper skal gå tom for midler, sier Coates.

Wizz Air har vært kjent som fagforeningsfiendtlig, og har i flere land gitt sterke represalier til ansatte som forsøkte å organisere seg. Leder i Parat Kabinforbund, Sissel Vian, mener det er uhyre viktig at selskapet ansetter på norske vilkår, når selskap etablerer baser i Norge.

– Vi må ha muligheten til å leve og bo i Norge på den lønnen man får og det skal være mulig å organisere seg. Det gjenstår å se om Wizz Air tar dette samfunnsansvaret, sier Vian.

Flere relaterte saker finner du HER, HER og HER

Kommentarer