Påsken er en fest for alle som elsker sene frokoster og mye godt på bordet. Samtidig som vi liker å spise godt, er det et faktum at vi kaster alt for mye mat. Her får du tips til hvordan du kan lage nydelig påskefrokost med restematen du har i kjøleskapet.

Svein Jæger Hansen, villmarkskokk og kjøkkensjef ved Scandic Meyergården, Mo i Rana (Bilde: Scandic Hotels Norge)

Frokosten er viktig for nordmenn. Sju av ti spiser frokost hver dag. Dessverre er det mye mat som går til spille. Vi kaster så mye som en tredjedel av all mat som produseres, og hvert år kaster norske forbrukere over 217 000 tonn mat som kunne ha vært spist. Det ønsker Scandic å gjøre noe med. Derfor feirer hotellkjeden den nasjonale frokostdagen 13. april med lansering av kampanjen #brukopp. Ved å bruke opp restene fra dagen før kan du enkelt bidra til å bevare miljøet, uten at det går på bekostning av smak og kvalitet.

Skal kutte matsvinn med 20 prosent

Siden 2011 har Scandic jobbet aktivt for å kutte matsvinn som en del av satsingen på miljø og bærekraft. Gjennom initiativet «Kutt Matsvinn 2020» i regi av Matvett har hotellkjeden forpliktet seg til å kutte matsvinnet med 20 prosent innen 2020. Det utgjør hele 150 tonn mindre matavfall og 400 tonn reduksjon i CO2-utslippene årlig.

— Vi har gått ned på tallerkenstørrelse, oppfordrer gjestene til å forsyne seg flere ganger og veier alt av matavfall slik at vi har full kontroll på hvor mye matavfall hvert hotell produserer. Nå lanserer vi dessuten kampanjen #brukopp for å inspirere alle der hjemme til å lage smakfulle retter av restematen og bidra til å kutte matsvinn, sier Morten Malting, direktør for mat og drikke i Scandic Norge.

— Lag gjerne «restefest» på den nasjonale frokostdagen 13. april, og la deg inspirere av de beste resteopskriftene på frokosten.no, oppfordrer Malting.

Bærekraftig frokost

Villmarkskokk og kjøkkensjef ved Scandic Meyergården, Svein Jæger Hansen, jakter elg og reinsdyr for å servere hjemmelaget pølse til sine gjester og har et lidenskapelig forhold til naturens råvarer. Han lar så lite som mulig gå til spille og har noen smakfulle tips til påskefrokosten.

— Restemat kan oppleves som annenrangs, men det er en stor misforståelse. Det er egentlig bare fantasien som setter grenser for hvor mye godt du kan lage. De litt aldrende påskeappelsinene kan bli til en fristende hjemmelaget appelsinmarmelade. Poteter til overs kan brukes i en herlig mettende bondeomelett med skinke- eller pølsebiter. Til og med brune bananer kan bli til deilig sunne bananpannekaker, sier Jæger Hansen.

Bananpannekaker (Bilde: Scandic Hotels Norge)

Norske frokostvaner*

  • 7 av 10 spiser frokost hver dag
  • 9 av 10 over 50 år spiser frokost hver dag
  • 1 av 2 under 30 spiser frokost hver dag
  • 8 av 10 spiser brød til frokost mer enn en dag i uken
  • 1 av 2 spiser egg til frokost mer enn en dag i uken

*Ifølge Norstat-undersøkelse fra 2016

Her får du de beste resteoppskriftene til påskefrokosten (klikk på linken): Hjemmelaget appelsinmarmelade som garantert vil imponere frokostgjestene  - Bondeomelett med fenalår — la middagsrestene få bein å gå på – Bananpannekaker — barnas favoritt og best med brune bananer

Kommentarer