Nærmere 1500 SAS-piloter er tatt ut i streik etter at selskapets ledelse og pilotenes fagforeninger ikke kom til enighet natt til fredag. Dermed kan SAS stå igjen med et erstatningsansvar overfor flere titalls tusen norske passasjerer.

(Ill. foto:©otoerres)

Når over 90 prosent av selskapets piloter nå er tatt ut i streik, vil dette gi økonomiske konsekvenser for SAS på flere områder. Flere hundre flyavganger er kansellert, noe som betyr at rundt 100 000 passasjerer i, til eller fra Norge vil bli direkte rammet av streiken i løpet av helgen.

I Skandinavia samlet kan streiken komme til å ramme så mange som 250.000 passasjerer, ifølge tall fra flyerstatningsselskapet Airhelp.

En streik som dette gir erstatningsansvar for SAS, sier landssjef for Airhelp i Norge, Andreas Hermansson.

– En streik gjennomført av selskapets egne piloter går ikke under betegnelsen «ekstraordinære hendelser», og blir derfor flyselskapets eget ansvar i henhold til EUs passasjerrettighetslover EC-261. I og med at SAS har valgt å ikke kansellere flyvningene mer enn to uker før avgangene, blir selskapet ansvarlig i tilfellene der fly kanselleres eller blir mer enn tre timer forsinket på grunn av streiken. I disse tilfellene har hver passasjer krav på opp til 600 Euro i erstatning, forteller Hermansson.

Andreas Hermansson (bildekilde: airhelp.no)

– Noen passasjerer kan overføres til andre flyvninger, eller reise på annen måte og få billetten refundert. Men svært mange har ikke dette alternativet og risikerer å bli stående i en vanskelig situasjon under streiken. Da er det viktig å vite at kanselleringer eller lange forsinkelser faktisk gir rett på pengeerstatning utover vanlig kompensasjon, så som forpleining og overnatting, sier Andreas Hermansson.

Hva bør den reisende gjøre?

– Hvis en passasjer blir rammet, anbefaler vi å be om ombooking. Dersom ombooking resulterer i at man blir forsinket i mer enn tre timer til sluttdestinasjon, vil man kunne søke om erstatning fra selskapet, forteller landssjef for Airhelp i Norge, Andreas Hermansson.

Beløpet på erstatning varierer blant annet med lengden på flyreisen som er booket. Ved inntil 1500 km reise er standarderstatning på 250 Euro. Ved flydistanse over 3500 km er utbetalingen på 600 Euro, i henhold til EC-261.

Flyselskapet må ha operativ tilknytning til EU/EØS for at reglene skal gjelde.

Les også: SAS-pilotene i streik — Nærmere 700 flyavganger innstilles fredagMekler på overtid — SAS innstiller over 200 avganger fredagSAS-pilotene til mekling den 24. april

Flere relaterte nyheter finner du HERHER og HER

Kommentarer