Portugal er godt igang med fase i av gjenåpningen av landet etter coronakrisen. Museer, monumenter, kunstgallerier, palasser og kirker er nå igjen åpne. Det samme gjelder landets restauranter, kafeer, konditorier og butikker på under 400 kvadratmeter. Portugal er klare til å ønske norske turister velkommen så snart norsk UD endrer sine reiseråd.

Portugal - Golf - Porto Santo Golfe - Madeira
Porto Santo Golfe på Madeira (bildekilder: visitportugal.com/related.dk)

Fase 2 startet 18. mai etter en vellykket fase 1, som ble lansert 4. mai og omfattet gjenåpning av bokhandler, lokale bedrifter, frisører, skjønnhetssalonger, biblioteker, golfbaner, drosjer, leiebiler og deler av offentlig transport.

Les også: Portugal har startet gjenåpningen

Smittekurven i Portugal har fortsatt å synke etter gjennomføringen av fase 1 – og det er grunnen til at fase 2 kunne iverksettes som planlagt.

Strenge hygieneregler vil fortsatt gjelde, inkludert minst to meters avstand mellom mennesker og muligheten for hyppig håndvask / bruk av håndsprit for ansatte, besøkende og kunder.

Munnbind er obligatorisk både i offentlig transport og i noen butikker, og anbefales generelt når man er på farten. I tillegg må overflater og lokaler rengjøres ofte, og det skal være begrensninger på kapasiteten.

I restauranter og lignende steder er det også krav om hyppig ventilasjon, og alle pyntegjenstander blir fjernet fra bordene. Det anbefales også å reservere bord på forhånd og betale kontaktløst.

Nytt initiativ skaper trygghet

Kampanjelogo - Clean & Safe - Portugals turistråd
Portugals Turisråd har lansert kampanjen “Clean & Safe” (bilde: visitportugal.com)

For å gjøre det trygt og sikkert for turister å besøke Portugal har landets nasjonale turistråd, Turismo de Portugal, laget merket «Clean & Safe».

Les også: Portugals turistråd lanserer varemerket «Clean & Safe»

Stempelet er en sertifisering av turistaktivitetene og stedene som oppfyller nødvendige hygiene- og rengjøringskrav for å bekjempe covid-19 og andre mulige virus. I skrivende stund har over 5000 bedrifter fått dette stempelet.

Sertifiseringen er gratis og frivillig å anskaffe, og den gjelder i ett år om gangen. Å få stempelet forutsetter en implementering av en intern protokoll som – i tillegg til de generelle kravene fra helsemyndighetene – sikrer gode nok hygieniske forhold til å unngå (risikoen for) smittespredning.

Når en virksomhet har fått stempelet, kan den fysisk vise det på sine fasiliteter og digitale plattformer. Turismo de Portugal vil i samarbeid med kompetente enheter foreta stikkprøver.

Praia da Marinha - Algarve - Portugal
Stranden Praia da Marinha på Algarve (Foto: © Visit Algarve)

Den neste fasen av Portugals gjenåpning begynner 6. juni og markerer blant annet åpningen av badesesongen. Med over 850 km kystlinje er det imidlertid allerede nå gode muligheter for å besøke strendene og samtidig overholde gjeldende regler for avstand.

Praktisk info om reiser til Portugal

Nordmenn er velkomne til å reise inn i fastlands Portugal allerede nå. Det er ingen krav om karantene ved ankomst.

Ved ankomst Azorene må det fremvises en negativ covid-19-test som er maksimalt 72 timer gammel. Fra 1. juli vil det samme gjelde på Madeira, der det frem til nå har vært 14 dagers obligatorisk karantene ved innreise.

Flere relaterte saker finner du HERHER og HER

Lisboa - den grønne hovedstaden - Portugal
Portugals hovedstad Lisboa ligger ved elven Tejo som munner ut i Atlanterhavet 15 kilometer vest for byen (Foto: ©VisitLisboa)

Kommentarer